ГЕРБ: Изчегъртаха и магистрала "Хемус"

"Довършването на автомагистрала “Хемус” отново става химера", написа Николай Нанков във Фейсбук

Изчегъртаха и магистрала "Хемус". Това написа на профила си във Фейсбук бившият регионален министър Николай Нанков. Той отбелязва, че като политик от област Ловеч го боли да съобщи, че довършването на автомагистрала "Хемус" отново става химера.

"Връщаме се в изходна позиция преди времето, в което ГЕРБ я определи за топ приоритет и задели пари нея. Защото днес тези пари бяха взети и ще бъдат похарчени от "новата власт, но не за "Хемус". Край! Колкото и да замазват и лъжат, че строителството на аутобана няма да спира, служебните министри на Румен Радев направиха точно това! Изчегъртаха и аутобана на Северна България!“, възмущава се той.

Ето какво още пише Нанков.

"Министрите, които управляват без народът да им е дал властта, са взели готовите пари за довършването на "Хемус", осигурени от кабинета "Борисов 3" основно от отличната работа на приходните агенции и ги пренасочват към други политики. Парите бяха заделени по сметка на МРРБ в БНБ и трябваше да са гаранция пред избирателите, че магистралата ще е готова 2024 г., както ГЕРБ обеща.

Сега близо половин милиард от тези готови пари ще бъде пренасочен – защото само мускулите на Румен Спецов не стигат, за да осигури НАП свежи пари. Защото правителството не може да намери средства за така важните дейности за битка с последиците от пандемията. А ние го правехме! Работехме. Не пипахме вече заделеното.

За да замажат очите на хората са казали, че 81 милиона лева дават за текущи дейности по строителството на "Хемус" до края на 2021 г. А след това щели пак да отделят пари. Някой вярва ли им?!

Така е – дойдат ли леви на власт, бързо започват да харчат спестеното от десните. Е, вече започнаха! Но няма да спрат!

И, между другото – сами си опровергаха мита, че парите за "Хемус" са откраднати. Не, стояха си заделени в БНБ. Те сега ги взимат, за да прикрият управленската си немощ!“

Мнение по темата изрази и политикът от ГЕРБ Христо Гаджев:

"Правителството на Радев изчегърта и Хемус! Да е честито на всички в северна България, които очакват тази магистрала да допринесе не само за по-лесно пътуване, но и за икономическото развитие на регионите. Под благовидното заглавие се крие текст, че средствата за довършване на Хемус се взимат от МРРБ за някакви "Covid мерки"! Задачата за осигуряване на нови средства се оставя на следващото правителство. Какви са тези дейности, за които трябва близо половин милиард? Защо министър Комитова дори не знае за това решение? Какъв е този хаос?“, пита Гаджев.

Тома Биков също направи коментар за скандалното решение:

"Служебното правителство на Румен Радев, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България" в един ден реши да спре строителството на магистрала Хемус и софийското метро от 2022 година. Министърът на регионалното развитие очевидно не знаеше за това решение и при липсата на Антон Кутев да ѝ помага изглеждаше неадекватна. В същото време министърът на културата Велислав Минеков явно е решил да занули българското кино и упорито отказва да подпише правилника на Закона за филмовата индустрия. Последното означава, че вместо да има 40 милиона лева за кино през тази година ще има 0 лева. Партиите, които подкрепят служебния кабинет мълчат многозначително. Интересно ми е да чуя какво мислят Корнелия Нинова, Христо Иванов и Станислав Трифонов за тези важни решения.“