Представиха новия Национален съвет по ваксинация

„Усилието, за което сме ви поканили, е надпартийно. Това е национално усилие -  да излезем от ситуацията на пандемия, в която се намираме, и да се върнем към нормалния си начин на общуване – да забравим за маските, да се срещаме и говорим, да празнуваме по начина, по който сме го правили винаги, да не се страхуваме от затваряне. Дадохме много жертви по време на пандемията. Показателно е, че през последните тридесет години средната продължителност на живот в страната се увеличи с пет години, а само за изминалата година тя е намаляла с година и половина. Този факт говори достатъчно, дава смисъл и сила на това, което правим в момента“. Така министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се обърна към поканените в Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините. В рамките на първата среща на Обществения съвет беше обсъдено какво може да се направи, за да достигне до повече граждани достоверна и на достъпен език информация за ваксините срещу COVID-19 и ползата от имунизацията. 

Министърът подчерта: „Обърнахме се към вас като хора с авторитет, безупречна репутация и много последователи. Отплата за ангажираността ви с тази обществена кауза ще бъде удовлетворението, че сте се отзовали на потребностите на своя народ. Отплата ще бъдат спасените животи, ако успеем да убедим повече хора да се ваксинират.“

Д-р Кацаров беше категоричен, че спокойствието, на което се наслаждаваме през последните месеци, бидейки в т.нар. зелена зона на ЕС, с малък брой новозаразени от коронавирусната инфекция и с намаляващ брой на хоспитализации, е измамно. Епидемията не е под контрола ни и не сме застраховани от следваща вълна. Затова е важно точно сега, през лятото, да се работи за убеждаването на гражданите да се имунизират срещу COVID-19. Този акт засяга и много други хора, защото носиш отговорност не само за себе си, но и за най-близките си, за тези, с които работиш, за тези, с които се срещаш, подчерта здравният министър.

В Обществения съвет за повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините са включени представители на религиозните общности, на медиите, водещи експерти в областта на психологията, социологията, спорта и културата и български учени.