Проблеми с машините на много места в страната (обновена)

Общество

11-07-2021, 10:07

Снимка:

архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В много секции в страната са преминали към хартиен вот

В 56 секционни комисии машините се заменят с хартиени бюлетини. До към 10:30 ч.  решение за преминаване към хартиено гласуване ЦИК беше взела само за 12 секции,  след които още 44 се оказаха в невъзможност да продължат гласуването с машини. Сред тях са 23 РИК – София, 2 в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренския, 1 в Бургаски, 2 в Добрички и много други.

Заради късно пристигащата по одобрения ред информация за неработещи машини, ЦИК взе решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Председателят Камелия Нейкова

„Съответната РИК да вземе решение, да уведоми незабавно секционната избирателна комисия, където са на лице такива обстоятелства и ЦИК да получи екземпляр от взетото решение, което трябва да е мотивирано“, каза тя пред БНР.

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район - София област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров:

"В 26 избирателен район в Софийска област също има проблем с машинното гласуване. Изборите трудно започнаха в голяма част от общините в Софийска област", посочи той. 
В Костинброд също имаше проблем с машините.

"Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка ".

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов". Причината -  неработещ контакт, към който е била свързана машината за гласуване.

В Самоков, в три от училищата е спрял токът, но машинното гласуване е продължило, след като устройствата са заредени с акумулатори.

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в Стара Загора, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова. 

"20 сигнала за машини, които не работят и една секционна комисия, която въобще не можа да стартира изборния ден, тъй като софтуеъра на машината се оказва, че е настроен с два часа разлика - тоест преди 9:00 ч. не може да тръгне. Чакаме указания от ЦИК".

Във Видинска област проблеми с машините има на две места.

В пет СИК във Варна машините не работят и е преминато към гласуване на хартия.

8 машини в Благоевград не са успели да стартират.

В Добрич в 2 секции машините са дали проблем. Гласува се само с хартиени бюлетини.

В област Ловеч, в трета секция в Луковит, машината е отказала и гласуването все още не е започнало, тъй като се чака решение да се пристъпи към гласуване с хартиени бюлетини

В Област Велико Търново машината в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на РИК Николай Илиев.

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите и там да  подават хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от РИК. Гласуването протича нормално.

В Сливен за кратко бе спряно гласуването заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени. 

За  проблеми с машинното гласуване в разградските села Раковски и Тодорово информират от РИК-Разград. Разписката, отпечатвана при вота, е с различна дата, уточни говорителят Юмгюл Ахмедова. Уведомена е ЦИК и се очаква решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили са сменени.