ГЕРБ: Свидетели сме на безпрецедентен изборен ден

"От сутринта наблюдаваме абсолютно безобразие, безпрецедентен хаос", заявиха от партията на пресконференция

"Свидетели сме на безпрецедентни избори. От сутринта наблюдаваме абсолютно безобразие, безпрецедентен хаос. Сигналите за нарушения валят. ЦИК започна работа след 9 сутринта, а изборният ден беше от 7. После ЦИК избяга от отговорност и я прехвърли на районните избирателни комисии. Станахме свидетели на блокирали машини, хора които не могат да упражнят правото си на вот или не искат – и поради това регистрираме най-ниската изборна активност от 30 години насам". Това обявиха от ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

В партията все още нямат отговор дали ще искат изборните резултати да не бъдат признавани.

ГЕРБ отправиха остри критики към служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който участва в изборно студио в деня на вота и говори срещу партията – нещо недопустимо по закон.

"За пръв път в новата демократична история на България министърът на МВР на служебно правителство излиза да прави кампания в полза на определни политически сили и в ущърб на други - в случая на нашата. Кога се е случвало това. Тези хора изгубиха всякакви брегове и хоризонти!“, заявиха от партията.

"Човек, живеещ в замък, се е загрижил за бедността“, възмути се Тома Биков. "Агитира срещу нас, защото очевидно е изплашен от резултата. Г-н Рашков през последните 2 месеца мачкаше по всички начини ГЕРБ и нашите симпатизанти. И въпреки това той не получи желания резултат. Този човек е опасен за демокрацията и ние ще му търсим отговорност още от утре“, каза Биков.

Деница Сачева заяви, че сме свидетели на най-ниската избирателна активност от 30 години насам – като резултат от систематично насаждане на недоверие през последните два месеца от служебното правителство – с компромати, скандали, фалшиви новини. Тя заяви, че има над 50 сигнала за изборни нарушения и манипулация на машинния вот. Има и куриозни случаи на хора от СИК, които са изключвали машината, за да заредят мобилните се телефони. Сачева подчерта, че е недопустимо МВР министърът да участва в предизборни студиа, в закриването на кампанията на политически партии, да призовава и вика симпатизанти на ГЕРБ в полицейските управления.

Даниел Митов заяви на свой ред: "Така работи болшевишката авторитарна държава. Бойко Рашков два месеца подред, систематично ни показва към какво се стреми президентът Румен Радев чрез назначението на Бойко Рашков и подобни нему. Ако им се даде възможност, след изборите тези хора ще ни вкарат в авторитарен режим, подобен на Путин.  "Дали ще искаме касиране? Ще видим сигналите и ще преценим“, заяви Даниел Митов.