Андрей Райчев: Протестърските партии нямат обединяваща политическа идея

"Правителство ще има, парламентарно мнозинство - не", смята социологът

"Кое обединява протестърските партии? До този момент ги обединяваше само свалянето на ГЕРБ от власт. В момента ги обединява съдебната реформа или по-просто казано - борбата с Гешев. А като свърши това, кое ги обединява? Икономика? Мажоритарна политическа система? Субсидиите? Там няма обединяваща политическа идея от стратегически характер, има обединение от тактически характер. Това е противоречието, което ще движи нещата и най-вероятно имаме предпоставка за къс парламент", коментира социологът Андрей Райчев пред БНТ. Според него правителство ще има, парламентарно мнозинство - не".

"ГЕРБ е много силна партия, а на тези избори нямаше платен вот - т.е ГЕРБ са първа политическа сила без купени гласове. Ще изчакат разцепление и не са в лоша позиция", заяви Райчев. По думите му партията, водена от Бойко Борисов е достатъчно силна, за да изчака цепнатина и да се върне.  

Според Боряна Димитрова към момента не се вижда възможност да има мнозинство на трите партии на протеста. "Въпросът е дали ИТН ще действа самостоятелно и ще предложи правителство, а така другите партии на протеста са в капан“, допълни тя.

"400 000 по-малко гласоподаватели са отишли до урните. Трети избори ще доведат до по-голяма делегитимизация", коментира социоложката.

Тя смята, че преминаването в опозиция на ГЕРБ ще покаже истинската им тежест.

Райчев допълни, че ГЕРБ са загубили психологическото си предимство. "Слави каза че в 11 ще каже какво ще стане, което изключва диалог. Той ще предложи нещо, за да избегнат още едни избори“, каза Райчев. Той допълни че Корнелия Нинова и БСП са получили мното нисък резултат и едва се бори и закрепва бронзовия медал. "Следващия път за четвърто място ли ще се бори?", заяви Райчев. Според него Борисов не говори, защото изчаква резултата от ЦИК.