ИТН: Ще представим нов проект за кабинет, ако няма подкрепа, отиваме на избори

Слави Трифонов не се появи на първата пресконференция на партията си

От "Има такъв народ" обявиха, че ще представят нов проект за кабинет... когато му дойде времето. "Ако този кабинет бъде гласуван, ще работи. Ако не бъде подкрепен, по-вероятно е да се върви към предсрочни избори", каза Тошко Йорданов на пресконференция на партията. Заедно с него бяха Филип Станев и Николай Василев. Очаквано - Слави Трифонов отсъстваше.

"Г-н Трифонов е на работа в момента. Той работи в ТВ 7/8", обясни дясната му ръка и негов говорител Йорданов.

"Ако бъде подкрепен, новият проектокабинет ще влезе в длъжност. Ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори. Отговорността остава в "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Имат пълната свобода да се договорят с Нинова, Карадайъ и Борисов. Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори предвид състоянието на страната", заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.", заяви той.

От думите му стана ясно, че и вторият кабинет на "Има такъв народ“ ще бъде направен без консултации с другите политически сили.

"Тая пресконференция сте наясно защо се случва, изля се помия от всякакви посоки. Особено от една партия, която по мое мнение трябва да има за враг ГЕРБ, но това е тяхно решение“, каза Тошко Йорданов. Той на няколко пъти се скара на медиите, че са си позволили да пишат за Николай Василев, а сега не го питат за тези теми. Филип Станев също се отличи с остър и вулгарен тон, като дори си позволи да нагруби част от журналистите.

"Би трябвало да ме познавате като най-големият бюджетен ястреб на републиката“, обяви сам за себе си Николай Василев, който заговори за крайно консервативна финансова политика и намаляване на дефицити, но освен това и по-ниски данъци, рязко увеличение на пенсии и лекарски заплати.

"Не зная дали това ще ми бъде най-лесната пресконференция, но със сигурност най-усмихнатата. Искам да благодаря на ИТН и на Слави Трифонов за номинацията. Най-разочарован съм, че получих атаки от десния сектор и считам това за приятелски огън, винаги съм се определял като десен реформатор“, коментира Василев. "Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход. И също така кабинетът, който щеше да работи с най-голяма скорост, непозната досега. Щяхме да предложим честно и професионално управление и това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето", каза Василев.

По думите му финансовата стабилност в момента е нарушена като съотношение между разходи и БВП. Като по-добър пример отсега той посочи дори кабинетите „Станишев“ и… „Виденов“.

"Близо 7 млрд., които се изхарчиха преди пандемията и 8 млрд. насред пандемията… Можеха да се спестят 7 млрд. и можехме да построим магистрали, детски градини, да купим милион таблети за децата. През този декември администрацията може да излезе в „общественопоръчков отпуск“ и да спести тези милиарди на хората. Нямаше никаква нужда да залагаме 5 млрд. дефицит. За мен двете министерства на икономиката и финансите трябва да имат приоритети като финансовия сектор и развитие на капиталовите пазари“, каза той.

След това разкритикува "приятелски" служебния кабинет на Румен Радев.

"Основната позиция, която имахме беше за Асен Василев за еврофондовете, смятам, че те са положителни герои и можехме да работим отлично. Вие ме познавате като един от най-големите поддръжници на България в еврозоната, но не мога да кажа за това за част от министрите, кога щяхме да разберем, че данък печалба е 15 процента? От чуждестранните медии! Не може служебно правителство да променя данъците. Привърженик съм на балансираните бюджети и тази година с нищо не е особена“, смята той въпреки пандемията и турбуленциите в целия свят.

Друга от критиките според него е, че е от НДСВ. "Това нито го отричам, нито ме обижда. Не се разграничавам от това си минало, а по-скоро се гордея, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и ЕС", обясни той. Това, което го обидило, обаче, е критиката, че е продукт на ДПС, защото е участвал в тройната коалиция. Затова уточни, че е бил част от тройната коалиция не защото е бил ляв или е имал нещо общо с ДПС, а защото не е имало каква друга коалиция да гарантира влизането на България в ЕС. И допълни, че е единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски.

Иначе ИТН отрязаха амбициите на ДБ и коалицията на Мая Манолова.

"Няма да влизаме в разговори за постове, защото заради интересите на различни партии се докарахме до тук. Искаме да носим отговорност и ще предложим наш кабинет, няма да водим разговори за постове“, заявиха от партията.

"Никой не може да ни каже как да комуникираме с българските граждани. Начинът ни е проводим и стига ужасно бързо до вас и до гражданите", отговори Йорданов на журналистически въпрос за "смяната на джипката с кабеларката".