ВСС: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо

Общество

22-07-2021, 20:39

Снимка:

Дарик нюз

Автор:

bulgaria.utre

Всичко от Автора

Предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев бе отхвърлено като "недопустимо" от Пленума на ВСС.
Те гласуваха с 12 гласа "За" предложението на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев да  остане без разглеждане като недопустимо. Те се обосноваха с това, че "министърът на правосъдието няма законова компетентност да прави такова предложение". Дискусията с участието на самия Гешев, правосъдния министър Стоилов и членове на ВСС продължи няколко часа. „Тази дискусия беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя се води за първи път“, заяви Янаки Стоилов и допълни: „Смятам, че българските закони до голяма степен са в унисон с европейските“.
„Темата ще има продължение – с мое или без мое участие. Виждам, че и днес е започнала дискусия в парламента. Утре тя ще продължи. Като правосъден министър аз съм връзката между ВСС и Парламента“, каза още Стоилов.
Малко преди приемането на решението главният прокурор Иван Гешев реши да отговори на някои появили се твърдения. Едно от тях е обвинението за разпределение на делата, като Гешев подчерта: „Твърденията, че има специализирани отдели, където не се спазва принципа на случайното разпределение, държа да кажа - това е неистина“.
„Не мога да нося отговорност за журналистически и политически тези. Подкрепям колегите за работата им относно неща, които не бяха правени до момента, включително и работата им по лица, които заемат висши длъжности. Има ли недосегаеми лица в България? Ако има, да се изкарат тези лица със съответния имунитет“, каза още Иван Гешев.
В началото на дискусията главният прокурор заяви, че няма сам да се оттегли от поста си. "За разлика от един наш колега, аз няма да си тръгна, защото уважавам ВСС. Няма да участвам в съответните гласувания, ако се проявят такива. Функциите на главния прокурор са две – надзор за законност и методическо ръководство. Вие трябва да обосновете с кои действия съм нарушил тези правомощия" заяви още Гешев.