Йосиф Миладинов завърши осми на 100 метра бътерфлай в Токио

Постижението е феноменално за 18-годишния дебютант

Йосиф Миладинов завърши осми на 100 метра бътерфлай в Токио. Той даде време от 51.49 секунди.

Постижението е феноменално за 18-годишния дебютант. България не е имала финал в плуването на Олимпиада от 33 години насам (след Сеул 1988). Голямата цел за Йосиф Миладинов са Игрите в Париж след три години.

Американският плувец Кайлъб Дресел спечели златния медал с нов световен рекорд с време 49.45 секунди. Среброто остана за унгареца Кристоф Милак, който направи нов европейски рекорд - 49.68. Третото място е за Ное Понти от Швейцария с 50.74 скунди.

Йосиф Миладинов влезе с 4-о време във финала, но самият той обясни след последното си плуване в Япония, че не се е чувствал много добре физически.

От Българската федерация по плуване определиха представянето на Миладинов за "историческо". Генералният секретар Димитър Бобев беше ясен и категоричен след финала в дисциплината: „Йосиф направи нещо велико, а бъдещето е пред него."

Годината беше много успешна за Йосиф Миладинов, след като спечели сребърен медал в тази дисциплина на Европейското първенство за мъже в Будапеща. От тогава е и последният национален рекорд на 100 метра бътерфлай - 50.93 секунди. Българският плувец триумфира и с два златни медала от шампионата на Стария континент за юноши в Рим – на 50 и 100 метра бътерфлай.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково