Стефан Янев: Хората имат право да знаят кой определя постовете в новия кабинет

Служебният министър попита кой реди кабинета на ИТН

Според мен усещането, че вече политическите процеси не протичат по обичайната демократична логика, е осезаемо. В тази връзка, по мое мнение, гражданите имат право да знаят отговорите на няколко важни въпроса. На първо място кой определя приоритетите и кой определя постовете в потенциалния бъдещ кабинет в процеса на неговото изграждане и сформиране?". Това заяви в началото на днешното правителствено заседание служебния премиер Стефан Янев.

"Както и имат право да знаят логиката за провеждане на политическите консултации и как те ще доведат до работещо парламентарно мнозинство. Това е важно най-малко в два аспекта. На първо място един проблем, за който няколко пъти споменавам и се опитвам да бъда последователен в говоренето, а именно връзката между политическите партии и гражданите - техните избиратели. Тази връзка трябва да е ясна, ефективна и да съществува.

От друга страна - последователността в действията и в политическото говорено е именно онзи предсказуем и необходим елемент от тази връзка между граждани избиратели и политическите партии, които ако не съществуват и не е устойчива, съответно се наказват от избирателите", допълни Янев.