Детелин Далаклиев: Стойка Кръстева показа истински български бокс

Световният шампион от Милано 2009 поздрави Стойка за класирането на финал на олимпийските игри в Токио

Световният шампион по бокс от Милано 2009 Детелин Далаклиев поздрави Стойка Кръстева за класирането на финал на олимпийските игри в Токио. Българката успя да победи представителката на Япония Цукими Намики с 5:0 съдийски гласа и ще играе за златото срещу туркинята Бусе. Мачът им е на 7 август, събота.

Медалът е първи за родния женски бокс от най-престижния спортен форум, а финалист страната ни не е имала от Аталанта 1996 г.

"Очаквах с тази игра да се случи! Искам да поздравя Стойка, целия български бокс и всеки треньор, който се занимава. Мисля, че тя показа как трябва да се играе истински български бокс", заяви Далаклиев в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Той разкри, че подобно постижение не е за всеки. То изисква много лишения, тренировки и желание.

"Цената на един такъв медал е дългата работа с годините и постоянството. При нея имаше плюс, че си почина. Това й помогна. Който го може - го може. С желание, тренировки, талант идва звездният миг. Трябва да го имаш вътре в себе си, да го желаеш. Да имаш спорта вътре в себе си за всяко нещо, с което се захванеш. То говори в теб. Даваш всичко, правиш го с желание, с радост, получават се нещата. Добрите хора и спотисти имат психика. За последно бях с нея на Игрите в Лондон. Добро момиче е. Няма какво лошо да кажа за нея. Професионалист е", похвали я той.

Далаклиев изрази надежда, че съдиите няма да са фактор във финалната среща.

"Трябва да играе като първите две срещи - да държи центъра на ринга, да пуска повече прави удари и движения с краката. Българският бокс!", посъветва Далаклиев.