МЗ: Ваксинираните, но заразени с Делта варианта, разпространяват вируса

Започват масирани проверки за носене на маски по Черноморието

„Много хора, които са с пълен ваксинационен цикъл се заразяват с Делта-варианта, изкарват го леко, без болнично лечение, но могат да заразяват. Именно това е причината при влизане у нас да се изисква отрицателен тест. А при над 75 на сто хиляди болни България ще излезе от „зелената зона“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„Сега една сложена маска е толкова, колкото 20 сложени, при ситуация, в която сме в червената зона. Няма да ограничаваме хора да отиват в Гърция, но самата Гърция може да ни ограничи.“, допълни още той.

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени и над 500 за интензивно лечение. „Готови сме да разкриваме легла, при необходимост, в столицата има достатъчно легла“, поясни д-р Александър Златанов и уточни, че регионалните болници също са подготвени да покрият нуждите от COVID, както и другите нужди на пациентите.

Обмисля се повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти, болни от COVID-19. Темата предстои да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като целта е всичко да е законно, а лекуващите да не се чудят откъде да се дофинансират, посочи още той.

Златанов посочи още, че с променената методика, по която се плащат по 1000 лв. за работещите медици в условията на извънредна епидемична обстановка, средствата се разпределят по-справедливо.

Започват и проверки по курортите за спазването на противоепидемичните мерки.

„Целта не е за да се „пълни бюджетът“, а за да се създаде ред“, добави още той. По думите му броят на заразените с COVID-19 в областите Бургас и Варна се повишава заради струпването на много хора.

„В момента страната ни все още е в „зелена зона“ заради ниската заболеваемост, също така разчитаме на заетите в туризма да проявят отговорност, като първата стъпка за това е имунизиране на персонала. Не е нужно мерките да са драстични, а да се спазват сегашните на 100 процента. Ако персоналът е ваксиниран на сто процента, бизнесът може да продължи да работи, дори дадена област в страната ни да е навлязла в "червена зона“, поясни той.