Трябва ли Красен Кралев да носи „отговорност“ за представянето ни на Олимпийските игри в Токио?

Вижте какви бяха приоритетите на Министерството на младежта и спорта и до колко те се покриват с постигнатите резултати

България записва най-успешното си представяне на Олимпийски игри от 2004 г. насам, пише trud.bg. В Пекин`2008 взехме злато, сребро и три бронза. В Лондон`2012 – две сребърни отличия (едното, от които получено постфактум от Милка Манева след уличени в употреба на допинг призьорки във вдигането на тежести) и бронз. В Рио де Жанейро`2016 извоювахме сребро и два бронза. От Токио до момента имаме злато на Ивет Горанова в каратето и Стойка Кръстева в бокса, сребро на Антоанета Костадинова в спортната стрелба и бронзови отличия на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата. За последно две титли сме имали в Атина`2004. Да не забравяме, че чакаме финала на ансамбъла в художествената гимнастика, който влезе с първи резултат в битката за разпределение на медалите.

След Игрите в Рио през 2016 г. заваляха искания за оставката на спортния министър Красен Кралев (едва от две години на поста) заради незадоволително представяне. Още тогава той обяви, че резултатите от неговата работа ще се видят в Токио и пое предварително отговорност за постиженията на България в японската столица. И всеки имащ елементарни познания от спортния процес е наясно, че в рамките на 2-4 години няма как да бъде изграден състезател и програма за развитие на даден спорт. В интерес на истината най-дълго управлявалият спортен министър е единственият, който може да носи отговорност за успеха или неуспеха на Олимпийски игри, провели се в неговия (или малко след края му) мандат, защото имаше достатъчно време да развие идеите си и да заложи на спортове и дисциплини, в които имаме реални шансове за успех.

Още в началото на 2016 г. Красен Кралев обяви стартирането на специална програма, насочена към женския бокс, женската борба и женското кану.

„Това са спортове, в които се развиваме много добре и в следващите 5 години те ще получат допълнително финансиране, защото имат голям потенциал и възможност за призови класирания“, казва тогава Кралев.

През 2016 г. последваха множеството критики на идеята, които днес се превърнаха във възхвала на момичетата именно от тези спортове (с изключение на кануто), които взеха медали. Истината е, че ако ще се гонят отличия от ОИ, усилията трябва да се насочат там, където може да бъдат спечелени. Да, много е престижно да имаме олимпийски шампион на 100 м, но това е непостижимо, дори целият бюджет на спорта в държавата да бъде насочен към тази цел.

Появиха се и мнения, че някои за пръв път чували за олимпийската ни шампионка в каратето Ивет Горанова, но сега си приписвали успехите й. За тях ще напомним – в края на 2018 г. Кралев връчва почетeн плакет на ММС на Ивет, която спечели исторически първи медал за България от Световно първенство по олимпийско карате за мъже и жени. Тогава 18-годишната плевенчанка завоюва бронз на шампионата на планетата в Мадрид (Испания). По време на срещата с нея, министърът поиска от треньора й Ангел Ленков да изготви специална програма за състезателката, която да бъде финансирана приоритетно от спортното министерство, а целта е спечелване на олимпийска квота. 

По време на пресконференция след бронза от СП през 2018 г. пък президентът на Българската федерация по олимпийско карате Алексей Петров казва: ,,Искам да благодаря първо на всички, които не спряха да вярват в нас през годините, защото имахме и трудни периода. Разбира се, на министъра на младежта и спорта Красен Кралев – той ми се обади първи, за да ми честити бронза на Ивет. Най-голямото признание за труда на федерацията и състезателите през годините ще бъде олимпийски медал в Токио през 2020“, казва Петров.

След спечелването на олимпийската квота през юни 2021 г. Горанова също отчете приноса на бившия към спортен министър за подготовката й с думите: Искам да благодаря на министъра г-н Красен Кралев за подкрепата през всички тези години, когато се подготвяхме за този олимпийски турнир. 

И още – първият ни медал в Токио беше среброто на Антоанета Костадинова. За ремонта на стрелбището, на което тя тренира в Търговище държавата отпусна сериозна сума. Реновирана беше и залата по вдигане на тежести във Варна, в която тренира „ограбеният“ щангист Христо Христов.

Сериозен ресурс беше вложен и в домакинства на Световно първенство по художествена гимнастика и множество Световни купи, които са много важни за изграждането на лоби в този изключително съдийски спорт.

Точка не достигна на мъжкия ни национален отбор по волейбол да бъде в Токио, след като Варна прие олимпийската квалификация, а нашите пропуснаха мачбол при 2:0 гейма срещу Бразилия и впоследствие изпуснаха квотата.

Българският спорт със сигурност има не малко проблеми. Но стратегията, която Кралев обяви за Олимпийските игри в Токио още през 2016 г. очевидно сработи. Медалите са в спортовете и дисциплините, които предварително бяха обявени за потенциални носители на отличия, получиха приоритетна подкрепа от Министерството на младежта и спорта и реализираха резултати. Сега чакаме класирането на момичетата от ансамбъла в художествената гимнастика.

Всичко това е резултат на огромните усилия най-вече на състезателите и техните щабове. И да – ролята на държавата е да разпредели по най-добрия начин финансовия ресурс, събран от нашите данъци. Въпросът е дали го е направила по най-добрия начин и какви са резултатите. А в случая те са на лице…

Това са фактите, останалото са интерпретации…