Стойка Кръстева: Ние сме силен и борбен народ, който сплотен може да постигне всичко

Златната медалистка бе посрещната с гайдари и народна музика на летище София

Новата боксова гордост на България Стойка Кръстева бе приветствана както подобава на истински олимпийски шампион. Златната медалистка бе посрещната с гайдари и народна музика на летище София, където президентът на БФ Бокс Красимир Ининский връчиха букети и подаръци, в знак на благодарност за историческия успех. Стойка стана първата ни боксьорка с олимпийска титла, печелейки пети златен медал за нашия спорт от най-големия спортен форум. След приветствията, срещата с близки и фенове, Кръстева отдели време и за представителите на медиите. Ето какво каза тя на летище София в неделя, малко преди полунощ.

"Много съм щастлива и горда. Минали сме през много неща. Хората, които бяха денонощно до мен, знаят най-добре. Искам да им благодаря, но няма да изреждам всички, защото няма да ми стигне времето. Все още не осъзнавам какво се е случило, защото нещата се развиват много бързо. Горда съм, щастлива съм, че това се случи именно на мен. Че съм накарала цял свят да стане на крака и да слуша българския химн. Няма нищо по-хубаво от това да знаят коя е България и всички да се съобразяват. Може да сме малки, но сме много силен и борбен народ. Показахме го с екипа си. Закърмена съм с българското и смятам, че всеки от нас трябва да цени, уважава, обича, тачи и да слага България преди всичко. Ние, като спортисти, можем да го покажем. Няма нужда да се делим на жени и мъже, а всички да бъдем горди спортисти, големи хора и да показваме на младите, които идват след нас, какъв е правилният път. Труд, постоянство, да си подаваме ръка и да бъдем заедно. Защото ние сме голяма нация по характер, но трябва да се обединим”, каза Стойка пред медиите. Днес тя бе гост в студиото на bTV, където бе редом до личния си треньор Борислав Георгиев, както и до съпруга си Борил Кръстев. Пред телевизията тя сподели, че двамата, заедно с президента на БФ Бокс Красимир Инински са имали водеща заслужа да се върне на ринга през есента на 2019-а, след като се оттегли в края на 2018 година.

"Мислих, че това е моментът, в който трябва да сложа край на своята кариера - след доброто представяне на световното първенство, защото вече съм в напреднала възраст, мислех, че съм показала в бокса какво мога като състезател и имам какво да дам като треньор на следващите, които идват след мен. Непрестанните атаки на съпруга и треньора ми ме върнаха. Със сигурност всеки един спортист иска да завърши своята кариера, когато постигне най-високото стъпало, а това са олимпийските игри. Тази победа я посвещавам на българския народ. Надявам се, както аз и моят екип сме се обединили през всички години, за да стигнем до тази победа, така и българският народ да се обедини, да си подаде ръка, да успеем заедно да преборим всички трудности”.

Олимпийският ни шампион гостува и в БНТ, където допълни, че планира да остане в спорта, но тепърва ще реши дали това ще стане като активен боксьор или в ролята на треньор: „Какво ще се случи занапред - със сигурност една почивка, която сме заслужили. Към момента искаме да се насладим на мига”.