Заведенията обвиниха служебното правителство в геноцид

Конфедерацията на българския туристически бизнес иска оставката на здравния министър

С остра позиция срещу обявеното затягане на мерките в София излизат от Конфедерацията на Българския туристически бизнес/КБТБ/.

„Популизмът и псевдо борбата с епидемията отново взимат връх! Пак се бием с брашно срещу вятърни мелници. По средата на лятото имитираме мерки, които буквално закриват туристическия сектор. Достойно продължение на политиката на временния здравен министър Стойчо Кацаров“, възмутени са от бранша. Тази сутрин директорът на Столичното РЗИ Данчо Пенчев обяви, че от утре заведенията в София ще работят с 30% от капацитета си и работно време от 6 до 23 часа.

„Сякаш напук ръководството на служебното здравно министерство се готви да затвори огромна част от българския туризъм и стартира от София чрез подопечното ѝ СРЗИ. За съжаление, намеренията им не са да спрат до тук“, предупреждават от КБТБ, като позицията им е подкрепена от Сдруженията на заведенията в България и е разпратена както до медиите, така и до президента.

Според браншовите организация изказването на шефа на Столичното РЗИ за издаването на предстояща заповед за ограничения е „убийство на туризма“ и то напълно официално, като обявените мерки по средата на лятото са само имитиране на мерки. От КБТБ напомнят, че до момента няма никакви мерки в подкрепа на бизнесите, които държавата се готви да заличи. „Самият „регионален принцип“ на взимане на решенията за мерки означава и че никой няма намерение да предприема такива мерки“, смятат от КБТБ. Затова браншовите организации се обръщат към Румен Радев, който носи отговорност за действията на назначените от него министри и в частност на „напълно некомпетентния Стойчо Кацаров“, пишат от заведенията.

„Уважаеми господин президент, ставате съучастник в убийството на българския туризъм. Това, което се случва е грозно и е лишено от всякаква логика. Това е дискриминация в най-директния й вид. Това е геноцид не само над работодателите и трудещите се в българския туристически сектор, но и срещу всички млади българи“, се казва в писмото.

КБТБ настоява за отстраняване от поста на министър Стойчо Кацаров, тъй като според браншовите организации „той използва всяка останала му в министерството минута за разправа с българския малък и среден бизнес“. Браншът продължава да настоява, че ограничаването на работата на заведенията и туристическите обекти е популистка мярка, от която няма никакъв смисъл.

„На хората, облечени във власт, обаче, изобщо не им пука, защото работят на държавна заплата и опитват да прикрият некомпетентността си и тоталния провал на ваксинационния процес чрез разправа с бизнеса“, изтъкват от КБТБ. Тъй като не вярват, че ще бъдат послушани, заявяват, че са готови да защитят правата си с всички възможни средства – „мирни и не чак толкова мирни...“. Писмото е подписано от Ричард Алибегов, който е ротационен председател на КБТБ.