ИТН няма да даде подкрепа за трети мандат

Ние издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев, каза Трифонов пред БНР

„ДБ и ИБГНИ започнаха да предявяват претенции, които са неадекватни – Христо Иванов искаше да одобрява всички в бъдещото правителство. Ако те ударят по едната буза аз имам по различна представа за реакция. Хората, с което си естествен партньор, изведнъж те припознават за враг. Основаната цел беше ГЕРБ, а изведнъж аз бях припознат като враг. Какво трябваше да направим ние? Направихме много компромиси и жестове и нито един не беше разпознат“. Това каза пред БНР Слави Трифонов, лидер на ИТН и телевизионен водещ.

Като компромис той изтъкна, че в първото предложение за правителство, завършилите университети в чужбина, само за САЩ са били над 20.

„Качествата, които трябва да притежават беше в това предложение. И изведнъж взеха да коментират за дългата ръка на ДПС. Не сме деца да се обиждаме. Всичко стана невъзможно да се състави правителство. Заедно и с ИБГНИ и ДБ пак нямахме мнозинство. Пак сме под 120 депутати. БСП се появи малко по-късно и започна да се държи по един етичен и коректен начин. А пък ИБГНИ и ДБ започнаха да реагират по различен начин“, подчерта Трифонов. 

На третия мандат има шанс всички да се обединяват и да се подкрепят и да реализират своето намерение

„Кога си ме виждал да казвам едно и да правя след това друго. Направихме всичко възможно с мандата на ИТН да бъде реализирано правителство. Постигнахме споразумение по всички точки и да постъпят почтено и отговорно и да реализираме правителство. Нека да видим какво ще стане сега. В следствие на тяхната реакция, имат възможността да направят правителство и много други парламентарни групи да се договорят. Отиваме на предсрочни избори не защото го е решила една партия и един лидер. Така е решил суверенът“, каза Трифонов пред Петър Волгин.

Шоуменът заяви, че депутатите на ИТН няма да излязат от зала при гласуване на следващо правителство, но няма да подкрепят правителство дори и ако президентът Радев помоли за подкрепата на ИТН.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София: 

„Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор“.

На въпрос защо е предложил Николай Василев за премиер, Трифонов отговори, „защото има опит. Има 8 години управленски опит…оттеглих го, за да угодя на Христо Иванов и на партиите от протеста. Заради тях оттеглих кабинета“, допълни Трифонов.

Относно Пламен Николов, Трифонов съобщи, че той е част от ИТН, и е решил във второто предложение за кабинет да заложи на хора, които познава от повече време.

В коментар на Волгин, че Николов не е имал управленски опит, Трифонов контрира с „Борисов събираше министрите по кръстовищата, а никой не го критикува. Няма угодия. Ако бях предложил Исус Христос за премиер, и дванайсетте апостоли като кабинет, също щяха да намерят множество критики“. Трифонов обясни, че се е запознал случайно по телефона в СУ с Петър Илиев. 

„В ситуацията, в която беше атакуван, не му се отрази добре нито на психиката, нито на семейната среда, така че е нормално да реагира на такова подобно напрежение, каквото му се струпа на главата, допълни лидерът на ИТН. Относно съмненията за плагиатство, Трифонов коментира, че „всеки може да си търси правата в съда“.

„Ние издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Законът и Конституцията дават това право. Той изпълва със съдържание нашата представа за президент. Толкова го подкрепяме, че сякаш го издигаме. Радев е нашият мажоритарен избор“, каза Трифонов.  Атаките към служебните министри на президента лидерът на ИТН обясни така: „Тия негови министри да не си ги вади от джоба. Да не са негови. Може да имат някакви недостатъци“.

По повод мнения, че има авторитарен характер, което го доближава по профил до Бойко Борисов, Трифонов отговори:

„Никога човек, който е работил с мен, не е казвал нещо подобно. Знаеш ли защо хората, които работят с мен, са с мен толкова години? Защото мога да умра за тях. А знаеш ли защо тези, които са си тръгнали, са си тръгнали? Защото не могат да ми отговорят със същото“.