Премиерът Стефан Янев посети Античния град "Хераклея Синтика“

Работата на археолозите в Античния град започва през 2007 г.

Министър-председателят Стефан Янев посети Античния град „Хераклея Синтика“ в местността „Рупите“. Премиерът разгледа централния площад и разкопките на Акропола. Стефан Янев поздрави археолозите за успешната им работа и изрази готовност държавата да продължи да подкрепя усилията на учените на обекта. Той изтъкна, че наш дълг и основен приоритет трябва да бъде съхраняването на огромното културно-историческо наследство, което притежаваме. „Има съществен, но за съжаление неоползотворен потенциал българският туризъм да се развива успешно именно на тази основа“, подчерта премиерът Янев.

Ръководителят на екипа доц.Людмил Вагалински запозна министър-председателя с откритията до момента на терен.

Работата на археолозите в Античния град започва през 2007 г. Над 1000 години Хераклея Синтика е най-важният град по средното течение на Струма. Откритите до този момент находки превръщат Античния град в атрактивна туристическа дестинация и подпомагат икономическото развитие на региона.

Заедно с премиера бяха министърът на културата Велислав Минеков, областният управител на Благоевград Николай Шушков и кметът на Петрич Димитър Бръчков.