Проф. Кантарджиев: При контакт с болен от коронавирус с вариант "Делта" няма начин да не се разболееш

При контакт с болен от коронавирус с вариант "Делта" няма начин да не се разболееш. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БТВ. Той подчерта, че ваксинираните със завършен имунизационен курс ще изкарат COVID-19 леко и без нужда от хоспитализация дори и да се заразят с "Делта".

"Първият вариант, Уханския - при него ако си болен и живееш с някого у дома, шансът да го заразиш беше 40%. При британския този шанс вече стана 70%, а при "Делта" - няма начин да не се разболеят всички неваксинирани и непреболедували", категоричен е Кантарджиев.

Той коментира, че лечението на болестта продължава да бъде същото, но симптомите са леко променени - загубата на вкус и обоняние вече не е водещ индикатор за инфекция с коронавирус, а тежката хрема, болки в гърлото и температура.

"Делта" е малко по-различен и защото все по-млади хора боледуват по-тежко - младежи, повече тийнейджъри", каза Кантарджиев и припомни, че ваксина срещу COVID-19 вече има и за лица над 12-годишна възраст.

На територията на Столична община вече тече подготовка на софийските болници, за да успеят да посрещнат новата вълна на коронавируса. Кантарджиев коментира, че най-важното остава хората да се ваксинират сега, докато случаите на COVID-19 все пак са по-малко.

"През последните дни има една тенденция за слабо увеличение на желаещите да се ваксинират. Надявам се доста хора да узреят и да се ваксинират", каза още Кантарджиев.