Бойко Рашков: Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск

Той изрази притеснение, че до месец се очаква сериозен мигрантски натиск

Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск върху страната ни. Това зави министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутатите по време на днешния парламентарен контрол. Рашков изрази притеснение, че оградата по границата с Турция не е поддържана и се налага спешно да се вземат мерки. Той допусна, че до месец се очаква сериозен мигрантски натиск

"Към 23 август тази година в домовете за временно настаняване на бежанци са настанени 953 лица при общ капацитет 1260. Имаме 75.6 % запълване. На 16 август е отворен ремонтирания център за настяване на бежанци в Елхово. Така капацитетът за настаняване е увеличен с 200 места. Ако продължи да нараства миграционния натиск, е възможно поетапно пускане на още два обекта - в Любимец и Елхово, изградени през 2020 г. На настоящия етап с оглед миграционния натиск и същестуващите места за настаняване на бежанци, не се предвижда изграждане на нови миграционни центрове", каза още министър Бойко Рашков.

"В териториалните поделения на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет има 5160 места, при необходимост може да бъде увеличен на 6000. Към 23 август е запълнен 29 %, т.е. там са настанени 1486 лица", посочи още Бойко Рашков.