Почина бившият президент на МОК Жак Рог

С прискърбие Международният олимпийски комитет (МОК) съобщи за кончината на бившия президент на МОК Жак Рог, който си отиде от този свят на 79-годишна възраст.
Рог е осмият президент на МОК, от 2001 до 2013 г., след което стана почетен президент. Той беше ортопедичен хирург със специалност "Спортна медицина". Отличен спортист, Рог е белгийски шампион по ръгби и представлява страната си в националния отбор. Наред с това беше 16-кратен белгийски национален шампион и световен шампион по ветроходство. Участник на три олимпиади във ветроходството - 1968, 1972 и 1976 г..
След кариерата си на спортист той става президент на белгийския олимпийски комитет и бе избран за президент на МОК през 2001 г. След неговото председателство той бе с мисия на специален пратеник за младежта, бежанците и спорта към ООН.
По повод кончината, настоящият президент на МОК Томас Бах си спомня: „На първо място, Жак обичаше спорта и искаше да бъде със спортистите. Той предаде тази страст на всички, които го познаваха. Радостта му в спорта беше заразна. Рог спомогна за модернизирането и трансформирането на МОК и ще бъде запомнен със стартирането на Младежките олимпийски игри. Той също беше яростен привърженик на чистия спорт и се бори неуморно срещу злото на допинга.“
В знак на уважение, олимпийското знаме ще бъде спуснато наполовина в продължение на пет дни в Олимпийския дом, в Олимпийския музей и във всички имоти на МОК, а МОК приканва всички национални олимпийски комитети и международни федерации да се присъединят към този жест на спомен и чест.
Цялото световно олимпийско движение дълбоко ще скърби за загубата на голям приятел и страстен фен на спорта.