Асоциацията на заведенията: Няма да затваряме, това е гражданско неподчинение

Членовете на Асоциацията на заведенията няма да се съобразят със забраната за затваряне на баровете след 23 часа, каквато е новата заповед на здравното министерство. Това обяви Ричард Алибегов, председател на организацията, съобщава БНР:

„Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона, в този случай ние ще ползваме тази форма, за да защитим нас и служителите си. Ние няма да затворим в 23 часа, а нощните заведения ще отворят. Сега има аспект, в който нощните заведения все пак в понеделник и вторник не работят, но от сряда, четвъртък те ще отворят врати“, поясни Алибегов.

По-рано хотелиери, ресторантьори, превозвачи и представители на други браншове обявиха протести срещу ограничителните мерки.

Според Евгени Зумпалов от Асоциацията на заведенията очакваните 420 милиона лева за компенсация при затваряне на заведенията няма да стигнат, а и не всички ще могат да ги получат.

Според него служебното правителство е излъгало, че здравните мерки ще вървят с икономическите:

„Нямаме никакъв друг избор, освен да протестираме „до дупка“. Ние сме до стената, от днес на улицата са 300 хиляди, непрекъснато правим едно и също упражнение и това упражнение не работи. Това е определение за идиотизъм – да повтаряш едно и също нещо и да очакваш различен резултат“.

За днес има планирани протести в Русе, Добрич и Хасково. Очаква се протестиращите там да блокират възлови кръстовища.

Представители на заведенията готвят голям протест утре в 15:00 часа пред НС. Той ще бъде подкрепен и от други браншове - автобусни превозвачи, представители на увеселителни центрове и театрални школи.

От Асоциацията на шофьорите обявиха, че ще излязат на национален протест на 28 септември. Те настояват за среща с президента Румен Радев. От 10 септември таксиметровите шофьори също ще бъдат в стачна готовност.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"