ДБ и ИБГНИ се канят да управляват заедно с новия проект на Кирил Петков

Политика

11-09-2021, 11:16

Снимка:

архив

Автор:

bulgaria.utre

Всичко от Автора

Ако се случи проектът около Кирил Петков и Асен Василев, това ще е много по-добро от "Има такъв народ", доколкото политическото поумняване там е факт преждевременно. Докато в ИТН втори пореден парламент там е тотален провал, там дори няма заченки на политическо поумняване. Това заяви съпредседателят на ИБГНИ Николай Хаджигенов в БНТ.

За да направим нещо смислено като парламент, има нужда от нещо смислено преди парламента, така че защо не, това е една добре звучаща възможност към този момент, каза Хаджигенов, попитан дали бъдещата конструкция на властта ще е ИБГНИ, ДБ и партията на Петков и Василев.

Трябва наистина хората да имат перспектива, увереност и надежда, че в следващия парламент формациите на промяната ще бъдат първа политическа сила, коментира и Мая Манолова.

Провалените мандати и липсата на правителство са си отговорност на партиите, които получиха мандатите - ИТН, ГЕРБ и БСП, обясни още тя.

Ние дадохме висока оценка на работата на Петков и Василев. Те са хора с капацитет, които имаха възможност да се докажат в служебното правителство. Те са и министрите, които продължиха най-ясно работата на комисията по ревизията в предходния парламент, каза Манолова.

Хаджигенов поиска още една седмица работа на 46-ото НС.

Има значение парламентът да работи още една седмица - ако трябва, няма да си тръгваме въобще, но имаме нужда, за да се приемат законите, обясни той.

Манолова даде пример, че трябва да се приеме закона за закриване на спецправосъдието. Бяхме първата формация, която подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, категорична бе Манолова.

Ние отказваме да играем политически игрички, не правим политика на всяка цена, отговори Хаджигенов на въпрос дали ИБГНИ биха издигнали Манолова за кандидат за президент, за да ги дърпа и към парламента.

За 20-ина заседания този парламент направи това, което партиите не направиха за 12 г. - преизчисляване на пенсиите и повишаване на майчинството, подкрепа за бизнеса, изброи тя.

Ако мандатът беше в ИБГНИ, щеше категорично да е различно. Щяхме да направим правителство, дали щеше да мине през парламента е друг разговор, коментира Николай Хаджигенов.

Основата на следващата коалиция ще са две граждански сдружения, обясниха Манолова и Хаджигенов на въпрос за сдружението, което бе създадено от адвоката и колегата му Арман Бабикян - "Ние идваме".

Хората имат нужда от идентификация, отдавна бяхме решили да направим такова сдружение, използвахме годишнината от кървавата сряда - 2 септември, за да го направим, чакаме регистрация, обясни Хаджигенов.

От "Демократична България" също бяха категорични, че те ще получат мандат за съставяне на правителство в следващия парламент.

"Ще покажем как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят." Това заяви в БНТ съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Според него, в този парламент "Има такъв народ" са имали възможност за съставяне на правителство, но "останах с впечатление, че не искат", докато БСП са показали, че не могат да съставят правителство.

"Три години бяха необходими след падането на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции, сега искате три месеца след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени! Обществото се бори за промяна и парламентът е еманация на тази борба. Не знам защо толкова тежки думи за парламента, ами той е раздробен. Изисква се време диалогът да стане по-настъпателен, за съжаление минаваме през този етап от време", смята ген. Атанасов.

Според него, Христо Иванов е човек, който има качества да бъде номиниран като предложение за следващ министър-председател на България.

30 години практически в парламента винаги имаше един голям. Сега минаваме в ново състояние - в което няма голям, има средни партии. Социологията ясно показва тази тенденция, това заяви от своя страна другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

Това означава съвсем друго политическо поведение и това е истинското излизане от тази епоха на свъхцентрализация, която раждаше корупцията. Затова аз мисля, че колкото и да изглеждат тези месеци хаотични, всъщност под този хаос се крие един много позитивен тренд, който означава, че ние като общество и политици трябва да се научим да водим диалог, да се научим да следваме ясни цели, да ги налагаме да ги договаряме като такива и "Демократична България" показва това.

Ние показваме много ясна последователност, диалогичност, способност да си отстояваме каузите, обясни Иванов.

Той коментира и евентуалната поява на нов политически проект на сегашните служебни министри Асен Василев и Кирил Петков.

Ние нямаме никакви причини нито да се страхуваме, нито да подхождаме критично. Кирил, Асен и техният екип са хора, които са наши съмишленици, ние работим с тях в една посока, подкрепяме ги и в интерес на истината, очакваме само надграждане. В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще започнем и този разговор с тях, затова да намерим онази формула, която да намери максимално консолидиране, надграждане и с амбицията за това да трансформираме България на базата на едно сигурно мнозинство.

Ген. Атанас Атанасов коментира въпроса дали зад такъв бъдеш политически проект би могло да стои фигурата на държавния глава Румен Радев.

Тези хора показаха за това кратко време, в което са служебни министри, че имат собствен почерк и поведение, ние сме единомишленици. Това са образовани, възпитани хора, вчера си говорихме в парламента с финансовия министър - гледаме в една посока, обясни ген. Атанасов.