Кантарджиев: Министърът два месеца прави невидяна кампания за ваксинацията

Европейската агенция по лекарствата предупреди преди дни, че вариантът на коронавируса, известен като Мю, може да се приеме като причина за безпокойство, въпреки че все още няма данни той да изпреварва доминиращия щам Делта.

"За Мю варианта засега няма неопровержими доказателства, че бяга имунологично от ваксините. Този вариант доказа, че много по-бавно се разпространява. България сключи договор с ЕК, че ако настъпи вариант, Pfizer е готова в рамките на месец да промени ваксината. За 2022 и 2023 г. са поръчани такива ваксини. Хората да са спокойни, че науката пак ще им помогне", заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

В последните дни той е присъствал на конференция, на която са обсъдени всички важни въпроси, свързани с коронавирусната пандемия.

"Много е важно всички лекари да имат по-голяма обща култура и визия към заболяването. Слава Богу, не видях на конференцията най-шумните антиваксъри и критикари на Щаба. Те не търсят изява сред медицинската общност на своите ненаучни послания", посочи проф. Кантарджиев в студиото на "България сутрин".

Според него първото нещо, което здравното министерство трябва да направи, е да осигури възможност родителите да ваксинират децата над 12-годишна възраст.

"Хората, които искат и могат да бъдат ваксинирани, трябва да се ваксинират. Да не им се правят допълнителни пречки. За третата доза чакаме решение на експертния съвет за ваксините. В съвета са новоназначени най-добрите имунолози и епидемиолози, ще вземат решение. Министърът два месеца прави невидяна кампания за ваксинацията", коментира бившият шеф на НЦЗПБ.

Той призна, че е привърженик на задължителната ваксинация при децата. По думите му до момента имаме 85-90 ваксинирани деца срещу Ковид-19.

"В първата година на детето, в кърмаческия период, трябва да се направят 10 убождания и да се създаде имунитет за 15-16 важни инфекции. Ако падне това, то тогава министерството трябва да организира чрез Народното събрание финансов ресурс и да даде пари на антиваксърските организации, за да "хранят" ваксините. Има много малко образовани хора, които имат съмнения срещу ваксините", каза още гостът в студиото.

"В момента говорят за много голям процент на срещнали се с вируса. Какво се оказа за клетъчния имунитет - че много по-висок е процентът на срещналите се с вируса, без да знаят, че са боледували. В нашата страна максимум 25% от населението са се срещали с вируса", подчерта проф. Кантарджиев.

Той също потвърди, че Делта вариантът засяга неваксинираните. Около 6,5% от болните в последните 2 седмици в България са ваксинирани, останалите около 94% са неваксинирани, стана ясно от думите му.