Отчет на МЗ: Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС

В него се подчертава проблем със смъртността у нас, както и че по броя поставени ваксини сме последни в ЕС

Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите. Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности“. Така започва отчет на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В него се подчертава проблем със смъртността у нас, както и че по броя поставени ваксини сме последни в ЕС.

Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май досега са поставени 600 хиляди ваксини“, хвали се Кацаров.

До 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не бяха приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. Дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина. Дадохме приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Сформираха се мобилни екипи за имунизиране на трудноподвижните хора и жителите на отдалечените и труднодостъпни населени места. За периода 11.05.2021-10.06.2021 са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст“, се казва в отчета.

Според него скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, са позволили в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите. Сегашното МЗ противодействало с информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция.

Изготвихме Национален оперативен план за справяне с пандемията, похвали се още Кацаров.

Премахнахме ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите. Намалихме ограниченията при посещения на спортни мероприятия. Премахнахме изискването за ПСР изследване на деца до 6-годишна възраст при влизането им в страната. Със заповед на министъра на здравеопазването е възложено на НЦОЗА извършване на пълен анализ на действията по управление на кризата с COVID-19, анализ на извънредната смъртност и дейността на лечебните заведения. Анализът е извършен, представен на обществеността и внесен в Народното събрание“, се казва още в отчета.