ГЕРБ-СДС: Политическата криза се задълбочи и изходът от нея става все по-неясен и все по-труден

Щетите, които нанесоха и 45-то и 46-то НС върху парламентаризма, ще се помнят дълго

Във времето на краткия мандат на 46-ото народно събрание, България беше управлявана от служебното правителство назначено от Румен Радев. През тези няколко месеца, политическата криза се задълбочи и изходът от нея става все по-неясен и все по-труден. Тази констатация е важна, защото една от важните задачи пред служебните кабинети е те да участва активно в решаването на политическата криза. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в декларация от името на групата.

Ето какво още каза Атанасова:

"Духът на настоящата конституция изисква от служебните правителства да успокояват политическата атмосфера, да намаляват напрежението в обществото и да се справят с текущите задачи пред управлението. В този смисъл, проваленият мандат на 46-ото народно събрание е отговорност, както на политическите сили, които присъстваха в него, така и на служебния кабинет, който нямаше потенциал да успокои политическото напрежение и да създаде подходяща атмосфера за излъчване на редовно правителство. 

Духът на българската конституция, не вменява по никакъв начин на един служебно назначен от президента кабинет, да реформира различни сектори в обществения живот, да въздава справедливост и да изгражда дългосрочни стратегии. Последното е единствено симптом за скрити намерения за суспендиране на парламентарната власт отстрана на президента.  Няма как да изграждаш дългосрочни визии  и стратегии за управление, ако си наясно с конституционния факт, че управляваш с времеви хоризонт от няколко месеца. Една от причините за днешната политическа безиzходица е именно погазването на духа на конституцията и отказът на президента Румен Радев да спазва каквито и да било политически правила и да съдейства за излизането от политическата криза.

Ако след изборите на 4 април 2021 година, всички партии бяха позиционирани срещу ГЕРБ, то след проведените предсрочни парламентарни избори от 11 юли вече всеки е срещу всеки. Най-отблъскващите и грозни политическите скандали в рамките на този парламент се случиха между т.нар. партии на протеста. Последното е благодарение и на интригите на президента Румен Радев. Вместо да бъде пространство за диалог поне между онези, които преди последните избори се обявяваха за съюзници, президентската институция, беше превърната в предизборен щаб на действащия президент. Ресурсът на изпълнителната власт беше използван активно и целенасочено за създаване на инженерни политически проекти, които да заменят провалилите се партии на протеста. Докато партиите на протеста се радвахте, че служебното правителство изчегъртва ГЕРБ, не разбрахте, че то е започнало да изчегъртва и Вас. Предстои да го разберете и да го усетите истински съвсем скоро.

Един от факторите за хроничната политическа нестабилност и краткия мандат на отиващия си парламент, беше активно участие на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в предизборната кампания. Вместо да пази неутралитет и да гарантира свободата на избор на българските граждани, Рашков привикваше в районните управления активисти и симпатизанти на ГЕРБ, за да ги сплашва. През цялата предизборна кампания, вътрешният министър използваше позицията си, за да агитира срещу ГЕРБ, което е в разрез, както с буквата, така и с духа на конституцията. Никога през последните 30 години не е имало подобни манипулации на действащата власт по отношение на изборите. Никога не е имало толкова тежка атака отстрана на силовия апарат на държавата срещу определена партия. Ние издържахме на този натиск и показхме, че ГЕРБ не просто съществува, но е и незаобиколим фактор в българския политически живот. Опитът, който придобихме през последните месеци ни направи по-силни и благодарение на него още по-истински осъзнаваме, че атмосферата на противопоставяне, изгарянето на мостове между политическите сили и междуинституционалните сблъсъци са в основата на настоящата политическа безисходица. За да има стабилност и спокойствие за българското общество, тези фактори трябва да бъдат заменени с диалог между партиите и институциите и възможности за партньорство поне при решаването на важните проблеми пред страната.

След като хвърли целия си ресурс да се саморазправя с ГЕРБ и да продуцира собствени политически проекти, назначеното от Румен Радев служебно правителство спря да се занимава с текущото управление, което би трябвало да бъде негова основна задача. Беше блокирано строителството на пътища и магистрали, възобновената мигрантска криза, за която предупреждавахме още от началото на година излезе от контрол, голяма част от икономическите, социалните и здравните антикризисни мерки бяха блокирани от ресорните министри. Заради бездействието и некомпетентността на по-голямата част от служебните министри беше провалена ваксинацията на населението, беше изтървана инфлацията, бяха позволени спекулации с продажбата на ток. Последното ще има тежки отражения върху индустрията и икономическата среда. Вместо филмовата индустрия да получи 40 милиона лева през 2021 година, заради некомпетентността на служебния министър на културата тя ще получи 0 лева. За сметка на това, членовете на политическия кабинет в Министерството на култура, още през юли са си раздали бонуси за месец и половина работа. Споменавам последното само, за да илюстрирам, какви са били истинските приоритети на това служебно правителство.

Залогът в предстоящите президентски и предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 14 ноември е повече от това, кой ще спечели, кой ще загуби и кой колко места ще има в парламента. Залогът след предсрочните парламентарни избори ще бъде свързан с оцеляването на самата параментарна демокрация, която през последните месеци беше грубо атакувана от действащия президент. Във времена на огромни предизвикателства пред страната, всички ние сме длъжни да съхраним демокрацията и плурализма. Това може да се случи само ако осъзнаем, че не унищожаването на политическия опонент, а опитът да намериш точки на съгласие с него, стои в основата на демократичната система. Изчегъртването на политическия опонент рано или късно води до изчегъртването на самата демокрация.

От името на парламентарната група на ГЕРБ, пожелавам успех на всички политически сили и нека след предсрочните парламентарни избори да започнем да възстановяваме политическия диалог, реда и спокойствието в обществото и заедно да откликнем на предизвикателствата, пред които е изправена България."Снимка на Деня

Щрихи от Плевен