Стартират Дните на безопасността на пътя

В дните от 16 до 22 септември Пътна полиция ще засили контрола и ще следи за всякакви нарушения

Заместник-директорът на ГДНП старши комисар Борислав Муеров официално обяви началото на Дните на безопасността на пътя. Кампанията е на Roadpol, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, и ще продължи до 22 септември. В нашата страна инициативата се провежда под егидата на министъра на вътрешните работи.

Кампанията, чието тазгодишното издание е шесто поред, цели да се популяризират всички мерки и действия, насочени към подобряване на пътната безопасност, поясни гл. инспектор Дамян Владинов от Пътна полиция - ГДНП. Всеки има възможност да се присъедини, да организира събитие, да го популяризира и сподели. За тази цел е разработен специален сайт www.roadpolsafetydays.eu. Там е публикувано и обещание, имащо отношение към пътната безопасност, което всеки може да подпише. В рамките на Дните на пътната безопасност ще се проведе и традиционното издание Ден без загинали на пътя. За тази година датата е 21 септември. Стремежът е в този ден да няма смъртни случаи по пътищата на страните в Европа.

В дните от 16 до 22 септември Пътна полиция ще засили контрола и ще следи за всякакви нарушения. Специален акцент ще бъде поставен върху пешеходците – както да не бъде отнемано предимството им на пътя от страна на водачите, така и те самите да спазват правилата и да се движат само по позволените за това места, поясни инспектор Мария Ботева от Пътна полиция - ГДНП. Усилията на пътните полицаи ще са насочени и към недопускане на разсейване по време на шофиране - в българското законодателство не е позволено използването на телефон без устройство, позволяващо употребата му без участие на ръцете на водача по време на управление на моторно превозно средство. Ще бъде обърнато внимание и на пешеходците – използването на телефон и на слушалки при пресичане на пътното платно не е забранено, но е опасно и е сериозен проблем за безопасността им.