Представиха данните от разследването за катастрофата с МиГ-29

Направено е всичко възможно за установяването на фактите и обстоятелствата, свързани с авиокатастрофата на МиГ-29, заяви Панайотов

Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и можем да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата, станала на 9 юни 2021 г. с МиГ-29, пилотиран от подполковник Валентин Терзиев. Последното, което направихме, беше да разчетем данните от черната кутия със съдействието на руския производител в присъствието на български представители. Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов днес, 24 септември, на пресконференция в Министерството на отбраната. В нея участва жената до подполковник Валентин Терзиев Димитрина Попова, която имаше възможност да получи отговори на своите въпроси за обстоятелствата, свързани с трагичния инцидент, от полковник Петко Василев – началник на отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства“ от служба „Военна полиция“, командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев. В пресконференцията участваха също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров.

Министър Георги Панайотов посочи, че е направено всичко възможно за установяването на фактите и обстоятелствата, свързани с авиокатастрофата – от проверката на нормативните документи на учението, през проведените беседи с всички участници в него, разчитането на данните от радарите в района на учението, намирането на черната кутия на МиГ-29, изваждането й от морското дъно и разчитането на нейните данни, до изготвянето на доклад, който е публикуван в интернет страницата на Министерството на отбраната. „През цялото време действахме в условия на максимална прозрачност, като във всеки един момент медиите бяха информирани за нашите действия“, посочи министърът на отбраната. „Ние си свършихме работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина при изпълнение на служебния си дълг, след успешно изпълнена бойна задача“, заяви той.

В отговор на въпросите на Димитрина Попова беше разяснено, че при изготвянето на доклада за развитието на ситуацията при катастрофата на МиГ-29, са разследвани организацията на летателната дейност, самият полет, медицинското състояние на пилота и техническата изправност на самолета. Командирите от Военновъздушните сили посочиха, че загиналият пилот е преминал необходимата подготовка за изпълнението на тренировъчната задача по време на учението – стрелба по светеща парашутна мишена.

„Абсолютно всички участници в стрелбите бяха подготвени теоретически и практически за задачите, които ще изпълняват по време на учението на зенитен полигон Шабла. Това е удостоверено с изпит, протокол и моя заповед за допускане за участие в стрелбите“, посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

„Подполковник Терзиев лети на МиГ-29 от 2015 г.“, отбеляза и бригаден генерал Николай Русев. Той обясни, че американски летци стрелят веднъж на 4-5 години с реални ракети. От 2015 г. до тази година подполковник Терзиев е изстрелял в България пет ракети. „Подготовката му позволяваше той да достигне това ниво и да отиде да стреля по реална парашутна мишена“, заяви командирът на авиобаза Граф Игнатиево и допълни, че подполковник Терзиев е бил запознат със задачите по време на учението още през есента на 2020 г., тъй като до голяма степен самите пилоти участват в неговото планиране.

„Загубата на подполковник Терзиев е тежък удар върху ВВС и върху Българската армия, той бе прекрасен пилот и човек. В негова памет ние трябва да продължим и го правим. Българската армия няма да спре да изпълнява своите задачи денем или нощем, няма да се ограничи до техния вид и сложност. Конституцията и законите на Република България ни задължават да развиваме способности, да бъдем натренирани, да защитаваме суверенитета и териториалната цялост на държавата ни“, категоричен бе началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той напомни, че в последните години са оттренирани бойни задачи, които не са реализирани от доста време.

Началникът на отбраната подчерта, че не само летателната дейност в Българската армия трябва да продължи, но и работата по инфраструктурата за приемането на новия тип боен самолет Ф-16, както и подготовката на пилотите и техническия състав. „Вярвам на командването на ВВС и на авиобаза „Граф Игнатиево“ и съм убеден, че ще се справят с предизвикателствата“, категоричен бе той. Адмирал Ефтимов допълни, че е заповядал преоценка на нормативната база на ВВС, за да може да продължи безопасното изпълнение на задачите.

„В базата все още не можем да излезем от това състояние, в което сме изпаднали. Много ни е тежко, опитваме се да намерим изхода, но засега не ни се отдава“. С тези думи бригаден генерал Русев се обърна към сина на подполковник Терзиев – Александър, който също присъства на срещата. „Документите, които сме изпълнили, със сигурност няма да върнат твоя татко, Сашко. На нас ни е много тежко, но това е нашата професия. И докато има мъжки момчета като бащата ти, които да влизат в самолета, въпреки че знаят, че летят малко, че дежурят много и, че не се прибират много често вкъщи, тази държава ще я има. А баща ти беше мъжко момче и ти пожелах, когато се видяхме последния път - бъди като него, бъди смел и достоен българин и намери начин да докажеш на България, че си негов наследник“, заяви той.

Димитрина Попова изказа благодарност към министъра на отбраната за организираната среща и предоставената информация. Въпреки загубата си тя изрази своята подкрепа за колегите на подполковник Терзиев в авиобаза „Граф Игнатиево“.