Доц. Ангел Кунчев: ЕК ще удължи срока на ваксинационните сертификати

Европейската комисия ще удължи скоро срока на сегашните ваксинационни сертификати, които бяха за една година с допълнителен срок, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV.

По думите му Брюксел е отправил питане към всички държави за подробности около ваксинационната капания и решението ще бъде взето скоро, още повече, че поставянето на първата игла започна още през декември миналата година.

„Поставянето на трета доза засега не е необходимо, освен за хората, които работят в напрегната среда – медицински работници, работещите в социални домове и др. Същото важи и за хората с имунен дефицит, приемащите лекарства които са имунодепресори, хората на хемодиализа и др. Най-добре е да си направите тест, който да покаже нивото на имунитета ви и тогава да прецените дали да си поставите трета доза“, препоръча Кунчев. Той уточни, че сегашният ваксинационен сертификат няма да се промени от това, че е поставена трета доза. Така документът няма автоматично да увеличи срока си, поради което се очаква генерално решение на ЕК, тъй като сертификатът е европейски документ.

„Починалите ваксинирани са много малко и са предимно хора в горните възрастови групи и с много придружаващи заболявания“, коментира Кунчев.