ЦИК: И без нови машини ще проведем изборите

"ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите съгласно правилата в Изборния кодекс (ИК) и със сегашните устройства.“ Това заяви говорителят на Централна избирателна комисия днес Цветозар Томов.

По-рано стана ясно, че късно в понеделник ЦИК е прекратиа процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласуване за изборите на 14 ноември. Причина е - надвишаване на максималната стойност на поръчката от участниците в нея.

"Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи, в момента се обсъжда въпроса.“, допълни Томов.

На въпрос дали нова процедура или директно договаряне е по-вероятния изход от тази ситуация, той заяви, че не може от името на Комисията да прогнозира в момента, след като не е взето решение.

"При всички положения ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите съгласно правилата в ИК и със сегашните устройства“, каза Цветозар Томов.

Той посочи, че това е вариант, който крие риска от създаване на напрежение, затова те се стремят да купят още устройства. „Но пак казвам, няма да провалим изборите, ако това не се случи“, категоричен беше той.