КПКОНПИ глоби 5 000 лв. кмета на Златарица за облагодетелстване на брат си

Животът

29-09-2021, 12:39

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На редовно заседание, проведено на 29 септември 2021 г., КПКОНПИ прие решение за установен конфликт на интереси за кмета на Община Златарица.

За Михаил Ганев – кмет на Община Златарица (мандат 2019-2023 г.), е установено, че той, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, е издал заповед на 10.12.2020 г., с която се предоставят за ползване под наем общински поземлени имоти на неговия брат. Облагата е нематериална и се изразява в оказване на помощ и подкрепа на свързано лице. В случая правилното и законосъобразно поведение би било кметът да си направи самоотвод от изпълнението на конкретното правомощие. За установения конфликт на интереси при действия в частен интерес на свързано с него лице, на Ганев е наложена глоба в размер на 5 000 лв. Производството срещу него е започнало по сигнал, като останалите данни в сигнала не се потвърждават – при отдаването под наем на общински имоти или при сключването на договор на наем на полски пътища, не е установено наличие на частен интерес. 

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето Михаил Ганев, приетото  решение на КПКОНПИ не е влязло в сила, подчертават от Комисията.

Михаил Ганев е световен шампион по борба, като спечели местните избори през 20219 г. с подкрепата на БСП. Преди него дългогодишен кмет беше Пенчо Чанев /ВМРО/.