200 пътищари блокираха за кратко пътя Русе – Свиленград при Велико Търново

Животът

29-09-2021, 18:32

Снимка:

БНР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 200 работници от „Пътни строежи – Велико Търново“ блокираха за 15 минути международния път Русе – Свиленград при южния подход за Велико Търново. Образуваха се километрични опашки от тирове и леки автомобили. До инциденти не се стигна. При засилено полицейско присъствие работниците спряха движението по международния път, притеснени за бъдещето си.

Протестите, които текат в цялата страна, са заради неполучени суми по договори, които правителството смята за неправомерни. От кабинета предлагат зимното почистване да бъде уредено с анекси към вече действащи договори.

Над 3 милиона лева не е платила държавата през Пътната агенция за зимната поддръжка, отделно са още над 25 милиона лева, които „Пътни строежи – Велико Търново“ чакат за извършени пътни ремонти. Това поставя под въпрос бъдещето на дружеството, заявиха неговите управители Филип Маринов и Румен Игнатов. Така фирмата не може да покрие текущите си разходи и заплатите на работниците, които са 460, за инвестиции изобщо дума не може да става.

От понеделник „Пътни строежи – Велико Търново трябва да започнат работа по ремонта на 22 километра от северната страна на Прохода на републиката. Има възлагане, няма плащане, посочиха от дружеството.