Заседналият кораб край Камен бряг потъва (Видео)

Министърът на транспорта Христо Алексиев обяви, че заседналият кораб край Камен бряг потъва, за което са допринесли силният вятър и високите вълни.

"Състоянието на кораба стана критично, установено е, че в хамбара се пълни вода и кораба потъва. Наш приоритет е запазването на човешкия живот, действахме превантивно и изградихме съоръжение, за да може екипажа да бъде евакуиран", заяви Христо Алексиев.

Работата на място е сложна, не може да бъде вкарана тежка техника. Проблеми създава и времето, вълните били по 4 бала. Обмислян е вариантът за евакуация и с хеликоптер, но това също е опасно, защото корабът е близо до скали, а в района има силен вятър.

Относно товара на кораба министър Алексиев обясни, че според становище на Европейската агенция за морска безопасност това не е опасен товар. Заради това държавата не можело да реагира по-бързо в ситуацията.

"Задържането на кораба на първия ден от инцидента ще се възприеме като враждебен акт от страна на държавата и груба намеса в търговски отношения. Държавата трябва да действа адекватно, не като пиратска”, каза Алексиев. допълвайки, че следи ситуацията от първия ден.