Глобалната пандемия намали нокаутите и предаванията в UFC

Спорт

04-10-2021, 14:10

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Спортът ММА, чието основно лице е веригата UFC, превзе спортната сцена в последните 10-тина година. Сметените бойни изкуства бяха категоризирани като варварско забавление, но в днешни времена базата фенове се разшири до доста по-„меки“ хора. Запалянковците вече гледат повече на техническите умения на състезателите. Отдавна вече физиката и волята не са достатъчни. За да се спечели един ММА мач ти трябват разнообразни умения и добре обмислена тактика. Мачове, като този между Блохович и Тейшейра, сблъскват различни философии, за да определят най-добрите спортисти в света на бойните спортове. 

Много специалисти казват, че UFC събитията карат състезателите да търсят бърз край на мача, вместо да заложат на по-добрата защита и боя от дистанция, който да им донесе победа след съдийско решение. Това важи в особена степен за мачовете от тежка категория.

Феновете пък някак как да са недоволни от този факт. Да, дългите мачове, в които съдиите имат думата за крайния резултат могат също да бъдат интересни, но красивия нокаут завършек е далеч по-атрактивен и се помни много по-дълго. Не на последно място, предаванията и нокаутите имат далеч по-висока стойност при поставянето на залози за тези мачове.

2020 показа съществен спад на мачовете, в които не се изиграват всичките предвидени по правилник минути.

Подобна статистика се води от 2014-та. Тогава нокаутите в събитията на UFC са били 149, а към тях можем да прибавим и още 99 срещи, завършили с предаване на един от съперниците. Данните за 2015-та показват 154 нокаута и 89 предавания. Година по-късно, цифрите са 151 и отново 89. 2017-та идва с лек спад. Тогава са записани едва 145 нокаута. Предаванията също бележат спад до 80. 2018-ти ни даде възможност да се насладим на 149 нокаута и още 90 предавания. Предпандемичната 2019-та ни показа втората най-висока бройка нокаути – 153 и само 83 победи след предаване. Липсата на фенове през 2020-та доведе до едва 138 нокаута и само 77 предавания. И двете цифри са на дъното в статистиката, откакто съществува UFC.

Някои от вас ще изразят съмнение, че спадът се дължи на по-малкото събития, които федерацията организира през тази година. Фактите сочат, че 2020-та ни подари 41 събития на бойната федерация. Едно по-малко, отколкото през 2019-та и две повече от организираните през 2017-та и 2018-та.

Всъщност, поне според нас, най-големият фактор за спада е липсата на фенове по трибуните. Ковид събитията се превеждаха под закрити врата през по-голямата част на годината. Дори и при връщането на публиката, залите останаха на 50% празни от съображение за сигурност. Всички гала вечери в “Apex Performance Center” преминаха пред празни седалки, а инструкциите на двата ъгъла лесно можеха да бъдат чути.

Разбира се, когато гледаме тези срещи лесно можем да открием голямата разлика – няма ги 12-те хиляди пияни и крещящи фенове, които те мотивират да потърсиш завършващия удар.

Въпреки, че нямаше токова много атрактивни победи, колкото бяхме свикнали да виждаме, няма спор, че ММА спечели още по-голяма аудитория. Мачовете вече се излъчват по един от най-популярните спортни канали в САЩ. Топ срещите от UFC събират почти толкова голям интерес, колкото боксовите класики, като третия мач от супер серията между Фюри и Уайлдър.

В заключение можем да кажем, че верните фенове на спорта ще пуснат телевизора всяка неделя вечер, в очакване на поредния нокаут. Всички обаче се надяваме, че атрактивните завършеци ще се завърнат с пълна сила в UFC гала вечерите.