Проф. Тодор Кантарджиев: Четвъртата вълна надмина починалите с COVID от третата вълна

По думите му болниците са в готовност, предстои разкриването на допълнителни легла

Най-важното е да продължаваме с ваксините. Една четвърт от ваксините, които се слагат, са на софиянци, но вчера имаме само 7000 ваксини, има плавно покачване на случаите в София. Имаме пълни болници, пълни интензивни отделения, четвъртата вълна надмина починалите с COVID от третата вълна, когато нямахме ваксини. Трябва да продължим с убеждаването на хората да се ваксинират. Това каза в "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране към Столична община.

По думите му болниците са в готовност, предстои разкриването на допълнителни легла.

"Към детското здраве трябва да са насочени усилията ни. Много добре се справя Министерството на образованието, не мога да кажа същото за Министерството на здравеопазването. Когато има много варианти на вируса, има дифузно разпространение на заразата. Трябва да се вземат мерки за регистриране на максимален брой нови случаи", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според него COVID зоните не работят. Проф. Тодор Кантарджиев поясни, че причината е слабата организация.

"Може да стане частично бракуване на ваксини, но да се допусне да се даряват на други държави. Грипната ваксина няма да попречи, може да се постави в малък интервал, сега е моментът", каза още проф. Тодор Кантарджиев.