Новаков: България може и да не получи евросредства по Плана до края на годината

Eвродепутатът заяви, че никой не знае какво включва Планът за възстановяване и развитие на служебното правителство

"Два месеца има Европейската комисия, за да оцени Плана, един месец е срокът за Европейския съвет. Реално от внасянето до авансовото плащане има поне три месеца. Планът беше готов още в края на мандата на миналото правителство. Ако служебното правителство е искало, можеше да го внесе, защото имаше предварителна положителна оценка от Европейската комисия", заяви евродепутатът Андрей Новаков в студиото на Bulgaria On Air. Той изрази опасения, че страната ни може и да не получи пари по Плана за възстановяване и развитие до края на годината.

Новаков се надява страната ни да не загуби евросредства, но подчерта, че самото забавяне се отразява на бизнеса и икономиката ни.

"Забавянето не е добре нито за бенефициентите, нито за икономиката, това са 1,6 млрд. евро, които вече можеха да подкрепят малкия и среден бизнес. Да се използват за възстановяване на икономиката от пандемията - за хотели, транспорт, туризъм", подчерта Новаков. Другото му опасение е, че колкото повече държавата бави Плана, толкова повече неща ще трябва да се включат в него.

"Другият проблем е, че реално сега не се знае какво включва той. При нашия вариант всички знаеха какво има. Имаше 4 големи публични обсъждания по сектори. И след всяка от тях обхватът се увеличаваше", заяви евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Все пак Новаков е оптимист, че ЕК ще прояви снисхождение и ще покаже къде са грешките, за да бъде приет и да започнат плащанията към България.