Шофьорите на камиони, участвали в протестите, са призовани в РПУ

Съставят наказателни постановления на протестиращите от браншова камара „Пътища“

В районните полицейски управления се призовават водачите на тежкотоварните автомобили, участвали в протеста, на които ще бъдат съставени съответните наказателни постановления. Това съобщават от МВР във връзка с призоваване на граждани, участвали в протестите в столицата.

На пресконференция на 10 октомври в ГДНП беше съобщено, че одобреният протест със съгласувателно писмо на Столичната община противоречи на разпоредбата за организация на движението на територията на Столична община, с което се забранява влизането на товарни автомобили и строителни машини с допустима максимална маса над 4 тона от 07.00 до 21.00 часа в зона „Център“. За забраната за влизане на тежкотоварни машини беше уведомена Българска браншова камара „Пътища“.

При провеждане на протестните действия служителите на МВР са установили нарушаване на Закона за движение по пътищата и общински разпоредби, за което ще бъдат съставени наказателни постановления.

Въпреки че протестиращите са нарушили разрешителния режим на съгласувателно писмо на СО и от 11 октомври в частта на т. 6.15. (проявата да се проведе извън зоната за сигурност на Народно събрание 2, Президентството на Република България и Министерския съвет), служителите на МВР не са възпрепятствали демократичното право на мирен протест.

Относно информацията за задаване на други въпроси към някои от призованите водачи, уточняваме, че те са свързани с текущи разследвания за злоупотреби със средства от държавния бюджет в строителния бранш, извършвани от службите на МВР, посочват още от министерството.