"Сова Харис": ГЕРБ - 24,2%, БСП - 19,1%, ПП - 14,6%

Според проучването в следващия парламент ще влязат 6 или 7 формации

ГЕРБ ще е първа политическа сила с 24,2% от гласовете на хората, а БСП - втора с 19,1%. Това сочи изследване на "Сова Харис", проведено в периода 5-12 октомври по поръчка на ДИР.БГ. И при двете партии социолозите наблюдават значимо възстановяване на позициите, а в следващия парламент се очаква да влязат 6 или 7 формации.

При партиите, подкрепяни от протестния вот, социолозите регистрират значителни промени. Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали. „Продължаваме промяната“ засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила на предишните избори  - ерозията е най-силно изразена (14,4%). Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са още "Демократична България" с 9% и ДПС с 8,7 на сто. На ръба на бариерата е формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 4,2%. . 

Ако президентските избори се проведат в момента, Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове още на първи тур. Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"