Днес е Световен ден на прехраната

Гладът и недохранването подкопават генетичния фонд на цели континенти

Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945). Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г.

За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Установено е, че гладът и недохранването подкопава генетичния фонд на цели континенти. Децата в „третия свят" се раждат и растат болнави.

Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза.

През 1996 г. се проведе Световна среща на върха на страните, които се съгласиха, че продоволствената сигурност съществува, когато всички хора по всяко време, имат физически, социален и икономически достъп до достатъчна, безопасна и питателна храна, за да отговори на техните хранителни нужди и предпочитания за активен и здравословен начин на живот.

Сигурността на прехраната, селското стопанство и развитието на селските райони заемат централно място в помощта на Европейския съюз за развиващите се страни, като Евросъюзът предоставя бърза и мащабна подкрепа за справяне с нарастващия брой гладуващи по света.

Всички знаем, че храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. А за да става това, тя трябва да бъде и в достатъчно количество, и с доказано качество.