Проф. Александрова за разпространението на COVID-19 у нас: Изпаднахме в Бермудски триъгълник

За мен е и учудващо защото не се спазват мерките, защо нямаме достатъчно самосъзнание, заяви ученият

„Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник – от една страна имаме Делта вариант, който се разпространява много по-бързо и е два пъти по-голям рискът заразен човек да попадне в болница, това са данните до момента на Европейския център за контрол на заразяванията. От друга страна изключително ниският брой на ваксинирани  у нас, а от трета страна недостигът на персонал, което няма как да бъде компенсирано дори и с мерки“, като каза пред БНР биологът и вирусолог проф. Радостина Александрова от БАН.

„А това, че 6 месеца сме в избори също не спомага за ситуацията у нас", допълни още проф. Александрова.

„Хората, които сега ще се ваксинират, ще имат защита след три седмици, затова и призовавахме това да стане в по-ранен етап. Колкото и да не са съвършени ваксините, това ни помага да прекараме по-леко заболяването и затова трябва да го използваме, за да не стигаме до болница. За мен е и учудващо защото не се спазват мерките, защо нямаме достатъчно самосъзнание", заяви ученият.

Tя смята, че коварното при този вирус е неговата силна опасност, той може да атакува едновременно над 140 вида клетки в организма. В момента този вариант атакува и по-младите и децата. Влошаването при болните става много бързо. Затова сега при наличието на ваксини е тъжно, че поемаме риск да се срещнем челно с този вирус, подчерта проф. Радостина Александрова. 

Според нея и този вирус най-вероятно е възникнал от природата, освен това след като вече "духът е излязъл от бутилката" , основната ни задача е да го овладеем:

„Това не е някакъв невероятен и свръхестествен вирус. Просто той е пандемичен и непознат за нас и затова ние нямахме никакъв имунитет. Той се адаптира много добре сред нас и затова ваксинацията е доказано в историята, че може да го спре и превърне след време в сезонен вирус", поясни още проф. Александров.