Д-р Гергана Николова: COVID зоните не работят

Непрекъснат поток от болни пред кабинетите на личните лекари, уплашени пациенти с положителни Ковид тестове заливат болниците у нас, а леглата вече не достигат.  "Гвардията умира, но не се предава. За съжаление, освен натиска върху нас вътре в кабинетите, започнаха отново съобщенията в пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС) за починали колеги. Ние не сме хората, които могат да затворят офисите, да работят дистанционно или да излязат в отпуск. Няма кой да ни замести", заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова в "България сутрин". 

"Няма Ковид зона в София, където пациентът да отиде, да бъде прегледан, да си направи рентгенографията и да получи рецепта. Това не се случва, не работи и да не кажа, че в някои Ковид зони се е налагало и пациентите ми да си плащат рентгеновите снимки, което за  мен е недопустимо", подчерта общопрактикуващият лекарят.

Според нея сега не е моментът за крайни действия от страна на общопрактикуващите лекари. Протести няма да намалят потока на пациенти, категорична бе д-р Николова. 

"Има много други форми, които могат да се използват. Когато през кабинета ми минават по 50-70 човека – тези хора имат нуждата от лечение. Не мога да си позволя да ги изпратя на частен преглед", обясни тя. Лекарят в студиото призова хората да се ваксинират, изтъквайки пост-Ковид синдрома като голяма заплаха за неваксинираните пациенти. "Пост-Ковид синдромът при неваксинираните харчи страшно много ресурс, следва дълъг път на възстановяване и въпреки всичко голяма част от тях не могат да се възстановят – страдат от хроничен недостиг на кислород. Проблемът с този пост-Ковид синдром ще бъде още по-голям, защото излизащите от тежко Ковид състояние развиват най-различни проблеми, като една моя пациентка дори разви тежък инсулинов диабет", посочи д-р Николова пред Bulgaria ON AIR.