Сляха се протестите на спешните медици и граждани през здравното министерство

Общество

20-10-2021, 13:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Протест на лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна и COVID отделенията в болниците започна малко преди 12:00 ч., пред Министерството на здравеопазването. Организатори са Синдикат "Здравеопазване" към НС "Защита", информира DarikNews.bg.

Поводът за недоволството е свързан с издадена, според синдиката - неясна, Заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, което водело до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения и дори лишаване на работещи от тях. Това създава напрежение в отделните спешни центрове и COVID отделенията в болниците, посочват от синдиката. По думите на протестиращите много спешни отделения в страната изнемогват. 

Към протеста се присъединиха и групи, които са противници на ваксинирането, както и такива, които са срещу новите COVID мерки, които ще влязат в цялата страна от утре. 

От синдиката поискаха среща с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „На първо място това ще покаже отношението на неговото отношение към хората на протеста и цялата гилдия на здравеопазването, ако се крие зад стените на министерството, това означава явен крах на здравеопазването“, посочи д-р Георгиев от синдикалната организация. По думите му представители на политически сили, които са се включили към техния протест, са част от обществото, те отиват в НС и ще представляват обществото. „Само да не се получи като предния път – партиите на протеста да не дойдат на протеста. Нека всички съпричастни към протеста да дойдат", посочи той и уточни, че не са политически организирани, а защитават правата на хората, които членуват там.