МЗ ще въведе локдаун, ако до 10 дни "зеленият сертификат" не даде резултат

"В рамките на 10 дни ще следим внимателно пандемията и дали тези мерки дават резултат", заяви служебният зам.-министър Златанов

В рамките на 10 дни ще следим внимателно пандемията и дали тези мерки дават резултат. Ако през това време не проработят, ние ще бъдем изправени пред единствената възможност, за да се справим с пандемията – да отидем в частичен или пълен локдаун. Toва обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че "зеленият сертификат" се въвежда към днешна дата, защото през лятото от ведомството не са знаели как ще се развие пандемията и не са искали да плашат хората.

"Означаваше да подготвяме хората и да ги плашим. От самото начало на управлението на здравното министерство ние не се възползваме от такива прийоми – да създаваме страх, за да може да накараме хората да направят нещо. По-скоро абсолютно честно е поведението ни към тях, обясняваме защо мерките са необходими и очакваме разбиране и сътрудничество", обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Полицията и екипи на РЗИ активно проверяват за спазването на заповедта. Според Златанов мерките са строги, а наказанието за неспазването им е от 10 000 до 50 000 лв. глоба и от 3 до 5 години затвор.