Янев за новите COVID мерки: Грешката ни е, че чакахме до последния момент

Политика

21-10-2021, 17:24

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Изправени сме пред сериозни кризи, предизвикателствата са много", заяви служебният премиер

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме. Българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията и да осигури ефективна грижа за нашите сънародници, които са в тежко състояние и се нуждаят от болнично лечение. Това заяви на брифинг премиерът Стефан Янев. 

"Въведените мерки не са самоцел. Направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент. Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата, с всички произтичащи от този факт ефекти и дефекти", каза Янев.

Той посочи, че е склонен да понесе цялата политическа отговорност.

"Изправени сме пред сериозни кризи, предизвикателствата са много и аз добре разбирам основанията за негативните обществени реакции. Няма да се оправдавам, нито ще защитавам безкритично действията на слубежния кабинет. Да, направихме грешки, това да се греши е нещо човешко, но същевременно направихме и много положителни стъпки. Грешката ни е в това, че чакахме до последния момент, за да обявим тези правила. Мерките са временни и премерени. Не може да говорим за локдаун, става въпрос за меки мерки. Въпросът е дали ние заедно, като общество, можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще, затова ви призовавам за малко търпение и разбиране, за повече солидарност и съпричастност", подчерта Янев.

Над 630 000 небитови крайни клиенти ще бъдат подкрепени заради високите цени на електрическата енергия, реши днес служебнoто правителство. Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас. Компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 година, съобщи още служебният министър-председател Стефан Янев.

Той отправи призив към политическите партии за адекватно поведение и градивно отношение към проблемите на нацията, защото те нямат партиен профил.