МЗ: България не прилага ваксини с изтекъл срок на годност

При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България се прилагат единствено ваксини, чийто срок на годност е в съответствие с разрешението им за употреба. Това съобщиха от здравното министерство часове след като се появи видео в интернет пространството, в което се твърди, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност.

Ето какво още пишат от ведомството:

На 10 септември 2021 година, след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз беше одобрен нов срок на годност за Comirnaty при условия на съхранение при свръхниска температура.

Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца.

Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C). Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑90°C до ‑60°C.

На всички флакони със срок на годност след март 2022 вече ще бъде отразен новият 9‑месечен срок на годност.

За всички ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, е извършено бракуване и предстои унищожаване в съответствие с наредба № 4 от 16 май 2018 година за условията и реда за унищожаването на лекарствените продукти, издадена от министъра на здравеопазването.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"