КЗД към здравните власти: "Зеленият сертификат" е дискриминационен

Общество

25-10-2021, 09:28

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според Орлин Колев заповедта може да се окаже източник на непряка дискриминация

Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) отправи препоръка към здравните власти да ревизират заповедта за въвеждането на "зелен сертификат".

"Здравните власти трябва да конкретизират и да въведат различен подход при оценката на всички ограничителни мерки по отношение на различните групи. По един начин може да бъде проведена ограничителна мярка за лице, което е ваксинирано и с наличие на антитела, но не може да бъде приравнено към него онова лице, което да речем е алергично към ваксини", заяви Орлин Колев от КЗД в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

Становището на КЗД, прието на 22 октомври, е принципно и цели да е в полза на всички страни, но най-вече в интерес на гражданите, за да бъдат техните права защитени. Според Колев става дума за дискриминация.

"Когато различните социални групи биват третирани по еднакъв начин, то тогава се нарушава директно принципа за равно третиране. И именно това е апелът на КЗД. При бъдещето въвеждане на ограничителни мерки, тези мерки да бъдат съобразени с нуждите на всяка една социална прослойка – в случая имаме групи от граждани, които по обективни причини не могат да се ваксинират или пък са преболедували, а  нямат наличие на антитела", обясни членът на КЗД.

"Всеки, който смята, че е дискриминиран, пътят за защита на неговите права е отворен. Може да подаде жалба в Комисията или пред съда. Това са двата начина, установени по закон", посочи Колев и добави, че до момента в КЗД има постъпили 5 запитвания, които касаят въведените мерки.

По думите му може да се окаже, че заповедта е източник на непряка дискриминация – с мерки, които целят постигането на определена цел, се налагат необосновани ограничения върху определена група субекти.