Проф. Огнян Кунчев: Локдаунът трябва да бъде въведен час по-скоро

Общество

25-10-2021, 11:31

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Огнян Кунчев: Ако не се държим прилично, ни очаква COVID вълна като в Индия

Дори със зелен сертификат здравната система няма да издържи, смята математикът

"Според мен локдаунът трябва да бъде въведен час по-скоро, стихията идва срещу нас, а ние се правим, че не я забелязваме. До една седмица ще бъдат претоварени всички интензивни отделения. Няма какво да се правим на ударени", заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.

"Данните, които излизат в понеделник, през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 заразени, които са демонстрирали симптоми и тестовете им са положителни“, каза той. "Тези 4000 са видимата част на айсберга. Невидимата част на айсберга в България, с тези ниски нива на тестване, умножете го по 4, 5 и считайте, че става дума за едни 15-20 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам-натам и заразяват останалите. Това е айсбергът, който се движи. Това е най-опасното. Считайте, че тук става дума за етика, а не за математически модели", посочи още проф. Кунчев.

"Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо. Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведем, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. Т.е. тези данни от 4000 души, които според мен са 20 000, те ще продължат още 10-15 дни", каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат ще се почувства поне след 15 дни. А през това време числата ще продължат да растат и здравната система няма да издържи.

"Погледнете - интензивните легла вече са пълни - 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хора с единия крак в гроба... Остава 100 ти легла, над 6000 легла за Covid-19 са заети, а това е на ръба... Вижте в Румъния какво става - и у нас е така, болниците и интензивните отделения са претъпкани - но телевизиите у нас си го спестяват това - хората над 60 години, които са най-уязвимите - те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?", попита проф. Кунчев.

По думите му, за излизане от кризата, трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден. Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове, заяви в "Преди всички" проф. Кунчев.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия