Проф. Анастас Герджиков: Зеленият сертификат е наказание, а не превенция

Зеленият сертификат е чудесна идея, но в държава с 60-70% ваксинация, коментира той

Новият президент трябва да е олицетворение на единството на нацията. Това заяви пред БТВ проф. Анастас Герджиков. По думите му служебното правителство е допринесло през последните месеци за разединението между гражданите. Той добави, че президентът трябва да е равно отдалечен от всички партии, така че да помогне на политическите сили да намерят общ език и да се състави кабинет.

Относно изискването на зелени сертификати за извършването на редица дейности на закрито, Герджиков коментира, че правителството се е забавило със взимането на мерките и сега се действа панически.

"Да въведем зеления сертификат и да затворим всички е несъстоятелно, имаме поредица от мерки, които можеше да вземем и здравните експерти ги изброяват. Зеленият сертификат е чудесна идея, но в държава с 60-70% ваксинация. При нас тя е 20%, защото правителството намали рязко броя на ваксинираните, защото нямаше информационна кампания. Сега той е наказание, но не и претенция", добави той. И допълни, че за ситуацията трябва да се поеме персонална отговорност. "Г-н Радев е като в някаква шизофренна ситуация. Няколко дни се държеше, че все едно няма нищо общо с правителството, което той сам е назначил, а вчера го вика, за да му дърпа ушите", каза още Герджиков.