Ричард Алибегов: Пълен абсурд е безплатен тест да струва 10 лв.

Общество

25-10-2021, 12:38

Снимка:

НоваНюз, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ще кажем на служителите да идват на работа и без сертификат, заяви той

"При 20% ваксинация, въвеждането на "зелен сертификат" е смърт за икономиката и за бизнеса. Ние обявихме условията си - за да не изпадне икономиката в колапс, което се случва в момента, трябва да се приеме теста за антитела на преболедувалите, но нерегистрирани хора, както и да се приеме европейската концепция за безплатните тестове. Това, което каза Кацаров, че безплатният тест струва 10 лева, е пълен абсурд'', заяви Ричард Алибегов, председател на БАЗ и Алианса на туристическата индустрия в България, в ефира на НоваНюз. 

По думите му в момента тестовете струват 35, 40 и 45 лева. "От три седмици сме организирали правенето на тестове. Една част от тях плащаме браншовите организации или заведенията. Клиентът плаща 10 лв., останалата част от сумата – ние. Това струва по няколко хиляди лева на ден", каза Алибегов.

Алибегов подчерта, че и проверяващите следва да представят зелен сертификат.

"Каква е разликата между моят сервитьор и държавните служители, които са по 20 човека в стая? Не може да има разделение на работещите хора в България. Аз лично ще кажа на служителите си, че който има документ - има, който няма - пак да си идва на работа. Нямаме право да ги спрем да идват на работа или да ги пуснем в неплатен отпуск. Изказаха се юристи, изказа се КЗД... Но това служебният здравен министър не го интересува. Те си налагат някакви закони, които са си интересни за тях", посочи Алибегов.

Според него в момента преболедувалите болестта в България неофициално са 1,5 млн.