Проф. Александрова: Независимо дали сме ваксинирани или не, трябва да спазваме мерките

Общество

26-10-2021, 00:09

Снимка:

Bulgaria ON AIR, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Никой не е застрахован, всеки може да се разболее, независимо дали е ваксиниран или преболедувал", предупреди вирусологът

"В много сериозна вълна сме, всички виждаме увеличаващия се брой на новите случаи и натоварването на болниците. Загубата на стотина хора всеки ден не е нещо, което трябва да го приемем просто като статистика. Притеснява ме, че вече 10 месеца след като започна широкото приложение на ваксините, ние все още се въртим в омагьосания кръг на въпросите, които съпътстваха първите дни от тяхното навлизане. Така че дали ще е "зелен сертификат", дали ще е локдаун – истината е, че ние трябва да прекратим разпространението на вируса", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria On Air.

Според нея хората не трябва да се стремят непременно към "зеления сертификат", а трябва да осъзнаят, че вирусът не е за подценяване.

"Хората не бива изобщо да си мислят, че ваксината е някаква панацея и в момента, щом ни я поставят, вече сме абсолютно защитени. Две седмици след поставянето на втората доза при двудозовите ваксини се приема, че ваксината вече е изградила оптималния имунитет, който е могла да изгради. И при еднодозовата отново са две седмици. Независимо дали сме ваксинирани или не, трябва да спазваме мерките. Идеята е да ограничим максимално разпространението на вируса", категорична бе тя.

Според проф. Александрова е много важно хората да не се делят на ваксинирани и неваксинирани, на преболедували и непробедували, а на хора с имунитет и на такива без.

"Това е болезнена тема. След като толкова дълго време обяснявахме на хората колко хубаво нещо са антителата, особено неутрализиращите, сега пък изведнъж им обясняваме, че те не са чак толкова важни. За съжаление, това наистина е така. Антителата след време намаляват - както B-клетките, така и Т-клетките", обясни вирусологът.

Проф. Александрова изброи и случаи, при които хората с тежък Ковид имат и висок брой на антитела, които не им помагат.

"Към момента ние няма как да определим дали тези антитела са достатъчно защитни и какво е нивото на антителата, които биха осигурили защита. Това е голям въпрос, който си задават хората в цял свят", посочи вирусологът.

"Никой не е застрахован, всеки може да се разболее, независимо дали е ваксиниран или преболедувал. Този вирус вероятно ще си остане с нас, така че всички ние ще имаме шанса в бъдеще да го срещаме отново и отново. Въпросът е, че след като изградим някакъв базов имунитет, аз лично твърдо се надявам всяка следваща среща с него да протича все по-безболезнено и все по-безболезнено", каза още проф. Александрова.