БЛС сезира ДАНС и АДФИ за незаконни действия на Здравната каса

Общество

26-10-2021, 15:29

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Български лекарски съюз сезира Прокуратурата на Р България, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК по прилагане на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г.  и Закона за здравното осигуряване. 

Пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, заяви, че на срещата с надзора на НЗОК ще представят примери за открити нарушения. 

"Имаме достатъчно обосновани съмнения, че се прави опит да бъдат прикрити около 200 млн. лева от гласуваните от парламента, които трябва да отидат до лечебните заведения за болнична помощ, за първична извънболнична помощ и за специализирана извънболнична медицинска помощ. Това е нарушение на Закона за бюджета".

Той изтъкна, че НЗОК прави опит да заплати за 12 месеца дейност на здравните заведения със средства за 11 месеца:

"Става въпрос за големи суми, които ръководството на НЗОК се опитва да прехвърли за следващата година, но тогава те вече няма да бъдат на разположение на лечебните заведения и не се знае за какво ще бъдат похарчени".

Д-р Маджаров подчерта, че има решение на Надзорния съвет на НЗОК да не публикува вече стенографските протоколи от заседанията си.