Производители на оранжерийни зеленчуци предупреждават за масови протести

Пазарът може да остане без български зеленчуци

Производителите на оранжерийна продукция предупреждават, че пазарът може да остане без български зеленчуци през зимата и това ще принуди българите да купуват изцяло вносни домати и краставици. От браншовата асоциация настояват за спешна среща с премиера и предупреждават за масови протестни действия, предаде БНР.

Усложняващата се пандемична обстановка и безпрецедентният скок в цените на газа и другите енергоносители увеличават напрежението сред земеделците.

Много от оранжерийните производители се отказват от бизнеса си поради невъзможността да покрият текущите си разходи за отопление и работна ръка се казва в писмо до премиера и до земеделския министър.

Според бранша в момента държавата не взема никакви мерки за подпомагане на сектор „оранжерийно производство“, което е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор.

Там работят над 15 хиляди души, които ще останат без работа през зимните месеци, а в същото време българите ще консумират само вносна и скъпа продукция.

Българската Асоциация на производителите на оранжерийна продукция иска спешна среща с министъра на земеделието и с министър-председателя за обсъждане на неотложни мерки за спасяване на сектора.

В противен случай предстоят масови протести и затваряне на ключови пътни артерии в страната.